Dialogurile Puterii: Achiziția unei locuințe prin rate bancare va deveni tot mai anevoioasă
Avocatul Adrian Drăghiceanu a explicat la Dialogurile Puterii ce înseamnă creșterea TVA la locuințe la 5% la 9%, de la 1 ianuarie 2024.
De la 1 ianuarie 2024, cota redusă de TVA a crescut de la 5% la 9% se va aplica pentru achiziționarea unei locuințe noi, cu o suprafață construită de cel mult 120 de metri pătrați, a cărei valoare nu depășește 600.000 de lei. Pentru cine nu se încadrează în aceste limite, TVA este de 19%. ”Mă gândeam cum permitea legislația veche achiziția unei locuințe care se încadra în noțiunea de loc și putea fi locuit ca atare, deci care nu avea finisaje, era să le numim la gri. Și o familie poate își permitea mult mai ușor să acceseze un credit și cu un TVA de 5%, urmând să și-l facă încet-încet, dar aveau locuința lor. Acum legiuitorul a impus niște condiții de finisaje care, am spune în condiții de decență, orice imobil pe care îl cumperi trebuie să aibă o toaletă, o baie, un parchet, uși și așa mai departe. Dar, pe de altă parte, au crescut până la valoarea de 600.000 de lei. TVA ul este de 9%. Nu e mic, creșterea de la 5 la 9% nu este mică, mai ales că automat poate și dezvoltatorii puteau să vândă la niște prețuri mai mici. Nu mai vorbim că poate dezvoltatorii vor fi nevoiți prin aceste finisaje să crească prețurile și să treacă chiar de cei 600.000 de lei”, a declarat avocatul Adrian Drăghiceanu, la Dialogurile Puterii.
Conform acestuia, un apartament cu trei camere va trece de cei 600.000 de lei într o zonă bună și atunci suntem pe taxare de 19% și diferența de la 5 la 19 este uriașă.
Noi suntem la 9% astăzi, până în 600.000 de lei, 9%, care, pe lângă o sumă mai mare la achiziție, se va reflecta la cei care cumpără prin credit bancar, la rate, la rate mult mai mari, pentru că foarte mulți nu își permit să achite mai repede de 25 de ani. Și știm cu toții cum funcționează sistemul bancar și că primii banii mai mult dobândă și așa mai departe și practic, fiecare sumă în plus cu care crește prețul de achiziție crește automat și în patrimoniul tău prin valoarea ratelor plătite, a spus Drăghiceanu.
Practic crește TVA, mai cresc și dobânzile la bancă. ”Condițiile de creditare vor fi mai anevoioase și mai scumpe și atunci automat se vor lua creditele mai greu și se va plăti mai mult practic pentru același lucru”, a mai afirmat avocatul Drăghiceanu.
De la 18.00 puteți urmări integral podcastul cu avocatul Adrian Drăghiceanu pe toate platformele Puterea.