Posibil focar de scarlatină la o școală din Târgu Mureș
La o școală din Târgu Mureș sunt șapte cazuri suspecte de scarlatină, pentru care se așteaptă rezultatele de laborator, a anunțat dr. Iuliu Moldovan, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Mureș.
„Până în acest moment avem şapte cazuri posibile de scarlatină într-o unitate şcolară, un posibil focar, fiind patru cazuri într-o clasă, două în altă clasă şi unul în altă clasă. Au fost diagnosticate cu test rapid. Pentru a avea certitudine, e nevoie de test de evidenţiere a streptococului prin exudat faringian şi cultură bacteriană. E în desfăşurare şi o anchetă epidemiologică”, a declarat directorul DSP Mureș.
În legătură cu scarlatina, dr. Iuliu Moldovan recomandă ca, atunci când există suspiciune, ”să se apeleze la medicul de familie sau la medicul infecționist pentru un diagnostic”.
Infecție bacteriană, contagioasă
Scarlatina este o boală infecțioasă bacteriană, cu erupție cutanată specifică, descrisă de medici ca un ”șmirghel”.
Această infecție este contagioasă și se transmite pe cale aerogenă și prin contactul cu fluide corporale de la persoana infectată (saliva, mucus), print tuse, strănut etc.
Boala se manifestă prin dureri în gât, stări febrile, amigdalită acută, umflarea ganflionilor limfatici de la nivelul gâtului, pete mici roșii care se măresc, localizate inițial la nivelul toraceului, limba cu aspect caracteristic (numită limbă ”lăcuită” sau limba de pisică).
Este important ca scarlatina să fie tratată la apariția primelor semne, pentru evitarea complicațiilor.