Finanțele pregătesc IMM PLUS pentru firmele afectate de conflictul din Ucraina. De la agro, până la inovare
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, anunţă, o schemă de ajutor de stat IMM PLUS, o măsură de sprijinire a accesului la lichidităţi a întreprinderilor mici şi mijlocii şi întreprinderilor mari a căror activitate economică a fost afectată de conflictul armat din Ucraina.
Programul IMM PLUS ar urma să aibă următoarele componente: IMM ROMÂNIA PLUS, AGRO PLUS, IMM PROD PLUS, CONSTRUCT PLUS, INNOVATION PLUS şi RURAL PLUS, susține Boloș.
”Ministerul Finanţelor are rolul să ofere alternative: să vină cu propuneri care să susţină inovarea, investiţiile şi creşterea economică. O misiune în care mizăm pe dialogul social ca element central. Am avut astăzi un schimb de idei şi perspective foarte util cu membrii Consiliului Patronatelor Bancare, despre perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pentru 2024”, a scris, vineri seară, pe Facebook, Marcel Boloş.
Programe de finanțare
Printre temele discutate la întâlnirea cu membrii Consiliului Patronatelor Bancare, s-a aflat şi situaţia programelor guvernamentale de finanţare.
”Le-am dat o veste importantă pentru mediul de afaceri. Avem în acest moment pe circuitul de avizare un proiect de OUG care are în vedere instituirea schemei de ajutor de stat IMM PLUS şi componentele acesteia IMM ROMÂNIA PLUS, AGRO PLUS, IMM PROD PLUS, CONSTRUCT PLUS, INNOVATION PLUS şi RURAL PLUS”, a mai scris ministrul.
Concret, este vorba de o măsură de sprijinire a accesului la lichidităţi a întreprinderilor mici şi mijlocii şi întreprinderilor mari a căror activitate economică a fost afectată de conflictul armat din Ucraina.
”Ne vom concentra şi pe încurajarea şi stimularea UAT-urilor care realizează proiecte de investiţii în sectorul construcţiilor. Voi reveni cu mai multe detalii atunci când lansăm proiectul în consultare”, a mai transmis ministrul.
În acest an, IMM-urile vor putea să apeleze și la schemele de sprijin lansate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM). Este vorba de 14 programe noi dedicate IMM-urilor, care urmează a fi lansate în perioada următoare, inclusiv patru noi produse propuse a fi implementate prin intermediul Invest EU.