Lupii din zona Cernobîl ar putea fi cheia în lupta contra cancerului!
Cercetătorii americani au descoperit că, în urma catastrofei de la Cernobîl, lupii care trăiesc în această zonă au dobândit un sistem imunitar care îi ajută să lupte contra cancerului, transmite Le Point.
Și așa această catastrofă ar putea fi o soluție de vindecare a acestei boli!?
Cercetătorii de la Universitatea Pinceton (SUA) anunță că au descoperit o mutație particulară interesantă la lupii ce rătăcesc în zona Cernobîlului. Aceste exemplare au dezvoltat o mutație, care îi ajută să lupte cu cancerul, potrivit The Telegraph.
Această descoperire a fost făcută de cercetătorii americani după zece ani de monitorizare a lupilor care se simt bine în această regiune. Dacă oamenii au părăsit în totalitate zona, animalele continuă să trăiască aici. Dovadă sunt lupii, care sunt de vreo șapte ori mai numeroși comparativ cu regiunile învecinate.
În 2014, Cara Love, biolog la laboratorul Shane Campbell-Staton, s-a deplasat cu echipa sa la Cernobîl. Obiectivul acestei deplasări a fost o mai bună înțelegere a faptului că lupii supraviețuiesc radiațiilor.
Specialistul biolog a procedat la prelevarea de eșantioane din sângele unor animale și le-a atașat coliere GPS pentru a obține informații ”în timp real” în legătură cu locul în care se află și cantitatea de radiații la care sunt expuse, se precizează într-un comunicat de presă.
Datele arată că lupii din această zonă supraviețuiesc unei expuneri la radiații de șase ori mai mare, comparativ cu limita recomandată omului.
”Lupii de la Cernobîl supraviețuiesc și prosperă în ciuda generațiilor de expuneri și de acumularea de particule radioactive în corpul lor”, explică Cara Love.
Ca urmare a acestei expuneri zilnice se observă dezvoltarea unui sistem imunitar similar celui al pacienților afectați de cancer și care supraviețuiesc cu ajutorul radioterapiei.
Care Love și echipa sa au identificat, totodată, ”porțiuni specifice ale genomului lupului care par să reziste la riscul crescut de cancer”. O descoperire care indică faptul că, paradoxal, mutațiile care cresc riscul de cancer la om ar putea avea pentru unii un efect protector. De asemenea, este important că lupii luptă cu cancerul în același mod ca oamenii.