Atac cibernetic: 15 spitale afectate, camerele de gardă supraaglomerate
Luni de dimineață, 15 spitale au fost informate despre un posibil atac cibernetic, ceea ce a afectat activitatea medicilor și a provocat o supraaglomerare a camerelor de gardă.
În București, au fost afectate Institutul ”Marius Nasta”, Institutul Clinic Fundeni și Spitalul de Urgență ”Bagdasar-Arseni.
La Institutul ”Marius Nasta”, mulți pacienți erau în așteptare la camera de gardă întrucât nu se putea procesa niciun serviciu în sistemul digital.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgență ”Bagdasar-Arseni”, medicul Florin Bica, ne-a declarat că, luni de dimineață, firma care are sistemul informatic Hipocrate, ce deține date din aproape jumătate din spitalele din țară, a trimis un mesaj despre un posibil atac cibernetic la serverele lor. Cel puțin în mod preventiv, în această dimineață, la Spitalul Bgdasar-Arseni a luat decizia să întrerupă internetul pentru protejarea propriilor date și activitatea s-a derulat offline.
De asemenea, și la Institutul Clinic Fundeni, activitatea a fost bulversată. ”Sistemul informatic Hipocrate care este plătit pentru aceste servicii ne-a dat complet peste cap pe toți: și medici, și pacienți. Aceasta nu are legătură cu SIUI-ul”, ne-a precizat prof. univ, dr. Daniel Coriu, șef de secție în cadrul Institutului Clinic Fundeni, președintele Colegiului Medicilor din România.
”Sunt afectat 15-20 de spitale din întreaga țară”
”Este adevărat. Sunt mai mult spitale care întâmpină probleme cu utilizarea unui program informatic important în funcţionarea spitalelor – se numeşte Hiprocrate. Nu ştim exact câte spitale sunt în momentul de faţă. Nu avem informaţia, dar lucrăm împreună cu Centrul Naţional de Securitate Cibernetică pentru elucidarea cauzelor şi remedierea acestora. Din informaţiile pe care le avem până în momentul de faţă este că sunt afectate între 15 şi 20 de spitale din întreaga ţară”, a declarat ministrul, pentru Agerpres.