Sute de milioane de dolari companiilor criminale pentru detenţia migranţilor
„Australia a atribuit contracte publice de sute de milioane de dolari, în cadrul politicii sale controversate de detenţie a migranţilor în străinătate, unor companii suspectate de spălare de bani, trafic de arme şi de droguri sau acte de corupţie”, a recunoscut ministrul australian de interne Clare O’Neil. Declaraţia acestuia survine după ce anchete jurnalistice au arătat că mai multe companii şi persoane care ar fi implicate în activităţi ilegale au câştigat, începând cu anul 2001, contracte publice pentru transferul pe cale maritimă a migranţilor ilegali spre tabere offshore amplasate în insulele Manus şi Nauru din Pacific.
“Este posibil ca sute de milioane de dolari care vin de la contribuabili să fi mers spre companii care au folosit aceşti bani în parte pentru a comite acte criminale ca urmare a lipsei de diligență în administrarea regimului de detenție offshore al Australiei”, a recunoscut ministrul australian de interne Clare O’Neil, imediat după apariţia în mass-media a respectivelor informaţii.
Presa australiană a publicat informaţii conform cărora proprietarii uneia dintre societăţile aflată sub contract cu guvernul au fost suspectaţi că au încercat să ocolească sancţiunile americane împotriva Iranului şi au efectuat importante transferuri de bani suspecte ce sugerează spălare de bani, mită sau alte activităţi ilegale. Mai mult, jurnaliştii au publicat şi alte nume de persoane fizice sau companii angajate în cadrul acestui proiect guvernamental asupra cărora planează suspiciuni că au fost implicate în acte de corupţie sau trafic de droguri şi de arme spre Australia.
Departamentul Apărării recunoaşte
Mandatat să ancheteze informaţiile, Dennis Richardson (FOTO), secretar de stat la Departamentul Apărării, a recunoscut că în administrarea regimului de detenție offshore al Australiei au fost implicate companii investigate de poliția federală australiană, o companie suspectată de corupție, precum şi o companie al cărei director executiv era investigat pentru posibilă contrabandă de droguri și arme.
În ciuda constatărilor care pun la zid guvernul australian, Dennis Richardson a concluzionat în raportul întocmit că executivul „s-ar putea să nu fi avut altă opțiune decât să încheie contracte cu aceste companii din cauza mediilor cu risc ridicat de procesare offshore”. Cu toate acestea, fostul oficial guvernamental a insistat pe faptul că nu a văzut „dovada vreunei implicări ministeriale în contractul regional de procesare sau în deciziile de achiziție, iar secretarul pentru afaceri interne a spus că nu a discutat niciodată despre astfel de decizii cu ministrul afacerilor interne”.
„În consecință, riscurile de integritate nu au fost identificate. Nu am întâlnit nicio chestiune de fapte greșite deliberate sau criminalitate”, a concluzionat Richardson în raportul său, document în care a recomandat îmbunătățirea activităților de due diligence, în special verificări ale informațiilor deținute de centrul de analiză a contractorilor și a celor conţinute de rapoartele Poliţiei Federale Australiene.
420 de milioane de euro direcţionate către o firmă controversată pentru a avea grijă trei ani de 70 de migranţi
O investigație a Guardian a dezvăluit că la un moment dat filiala australiană a Corporației de Management și Training (MTC) care a primit un contract guvernamental australian de 420 de milioane de dolari pentru a conduce trei ani garnizoana pe insula Nauru unde se aflau deportate 70 de persoane, a fost acuzată de neglijențe și defecțiuni grave de securitate în funcționarea închisorilor private unde sunt transportaţi migranţii ilegali, inclusiv violarea în grup a unei femei aflate în detenție, uciderea a doi evadați și detenția ilegală a unui cetățean american.
Presa a mai menţionat un alt caz în care fostul guvern australian plătit 17,5 milioane de dolari unui om de afaceri condamnat pentru corupție care furniza servicii de procesare offshore pe Nauru a migranţilor, chiar și la doi ani după ce acesta a fost condamnat pentru că a mituit oficiali guvernamentali din insula menţionatã.
Nauru, unicul loc de detenţie al migranţilor care vor să ajungă în Australia
Nauru rămâne pentru Australia singurul centru de procesare offshore, după ce centrul de detenție de pe insula Manus a fost declarat închis de instanţa supremă din insula respectivă, iar Australia obligată să achite despăgubiri de 70 de milioane de dolari persoanelor deținute ilegal.
Nauru și Australia au semnat un memorandum de înțelegere în 2021, angajându-se la o „ formă durabilă de procesare offshore” în statul insular din Pacific, iar guvernul laburist Australian s-a angajat să mențină o capacitate de procesare offshore a migranţilor.