E criză de îngrășăminte, dar nimeni nu se înghesuie să cumpere capacități de producție
Miercuri, ar fi trebuit să aibă loc licitația pentru vânzarea combinatului de îngrășăminte chimice Donau Chem Turnu Măgurele. Licitația ar fi trebuit să înceapă de la prețul de 89 milioane lei, adică 18 milioane euro. Din păcate, nu a existat niciun amator care să cumpere combinatul.
Complexul industrial îi aparține cunoscutului om de afaceri Ioan Nicolae, iar vânzarea trebuie să aibă loc în cadrul procedurii de lichidare, în urma falimentului, a trustului InterAgro. Lipsa unor amatori care să investească în acest obiectiv pare oarecum ciudată, în contextul în care, la ora actuală, în România mai funcționează doar un singur producător de îngrășăminte chimice, Azomureș S.A., care lucrează la doar 60% din capacitate.
În același timp, fermierii noștri se plâng că sunt nevoiți să achiziționeze, la prețuri mari, fertilizanți din import. Menționăm că în ultimii doi ani, de când îngrășămintele produse în Ucraina nu mai sunt disponibile decât în cantități reduse, prețurile au crescut de până la trei ori.
O posibilă explicație a lipsei de amatori pentru cumpărarea combinatului a oferit-o Florin Dragomir, reprezentantul Sierra Quadrant, lichidatorul InterAgro. El a declarat pentru economedia.ro: „Pot să fie mai mulți factori care descurajează investitorii, precum obligațiile de mediu, existența unei surse de gaz pe termen lung, la prețuri avantajoase, perioada de timp necesară, și asumată, până la pornirea efectivă a instalațiilor. Nu neapărat suma de plată, la urma urmei, vorbim de un activ funcțional de producție a îngrășămintelor, la nici 20 de milioane de euro”.
Vineri urmează să aibă loc licitația pentru un alt combinat din fostul imperiu InterAgro, GA PRO CO Piatra Neamț. Prețul de pornire este de 14 milioane de euro. Pentru acesta, reprezentantul lichidatorului spune că ar fi persoane juridice interesate, dar așteaptă să vadă concret cine se înscrie.
„Piatra Neamț este chiar într-o stare mai bună decât Turnu Măgurele. Aici am găsit o înțelegere mare și la Mediu, și la autoritățile locale, care vor să se creeze locuri de muncă. Acest combinat poate să fie gata să producă în șase luni”, a mai spus Dragomir.