Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a participat la Consiliul informal Justiție și Afaceri Interne organizat de Președinția portugheză a Consiliului UE
Consiliul informal Justiție și Afaceri Interne- secțiunea afaceri interne – în format videoconferință, organizat de Președinția portugheză a Consiliului Uniunii Europene a organizat joi Consiliul informal Justiție și Afaceri Interne secțiunea afaceri interne – în format videoconferință.
În acest cadru, România a fost reprezentată de Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne.
În cadrul primei sesiuni de discuții a avut loc un schimb de opinii referitor la “O nouă politică europeană de migrație și azil”. Ministrul Afacerilor Interne a subliniat, cu această ocazie, importanța temei și a salutat abordarea Președinției portugheze de continuare a discuțiilor asupra celor trei domenii esențiale: dimensiunea externă, frontierele externe și solidaritatea. A fost evidențiată, totodată, contribuția importantă a României la eforturile comune pentru gestionarea migrației, prin participarea consistentă la activitățile Agenției FRONTEX, prin acțiunile de relocare a persoanelor aflate în nevoie de protecție internațională ca urmare a misiunilor de căutare și salvare din Marea Mediterană, respectiv prin inițierea unor documente de cooperare bilaterală cu statele aflate în prima linie în ceea ce privește presiunea migratorie.
Un echilibru just între drepturi și obligații în interiorul Uniunii
Ministrul Afacerilor Interne a subliniat că România a participat la toate mecanismele UE de împărțire a responsabilității, îndeplinind toate criteriile unui stat Schengen, cu toate că nu a beneficiat de drepturile aferente și, în continuare, nu este stat membru Schengen. Cu privire la acest aspect, ministrul Afacerilor Interne a atras atenția asupra faptului că trebuie, în primul rând, să atingem un echilibru just între drepturi și obligații în interiorul Uniunii.
Cea de-a doua sesiune de lucru a avut ca subiect „Spațiul Schengen-stadiul actual și perspective”. Cu această ocazie, a fost subliniată necesitatea identificării de soluții comune, eficiente și echilibrate pentru a asigura buna funcționare a spațiului Schengen, atât când vine vorba de coordonarea măsurilor în domeniul sanitar, cât și în mod curent.
În intervenția sa, ministrul Afacerilor Interne a subliniat faptul că aderarea la spațiul Schengen este obiectivul pentru care România a depus eforturi considerabile și a făcut investiții semnificative. Ministrul Lucian Bode a reiterat, astfel, solicitarea de a fi discutată situația aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, invocând importanța unei perspective realiste asupra calendarului de aderare.
În cadrul ultimei sesiuni de lucru a fost abordat subiectul “Viitorul EUROPOL-perspective”, ocazie cu care a fost salutată propunerea Comisiei pe această temă, evidențiindu-se totodată sprijinul permanent acordat de România pentru consolidarea mandatului Agențiilor UE.