S-a găsit soluția pentru trupa de dansatori a Ansamblului folcloric „Maria Tănase”, rămasă fără finanțare
După ce consiliul local de la Craiova a aprobat desființarea Ansamblului folcloric „Maria Tănase”, s-a găsit o soluție salvatoare pentru grupa de dansatori a ansamblului. Aceasta ar urma să fie preluată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Dolj, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean.
Se pare, însă, că s-a găsit o variantă de salvare pentru Ansamblul folcloric „Maria Tănase”. În ultima şedinţă a Consiliului Judeţean (CJ) Dolj a fost făcută o propunere în acest sens de către consilierul judeţean PNL Mihaela Jianu. La acest moment, conducerea CJCPCT Dolj analizează această variantă.
„Nu e nicio problemă că nu e prins acum în bugetul pe anul acesta. Ne putem întâlni din nou şi rezolvăm”, a declarat Cosmin Vasile, preşedintele CJ.
Directorul CJCPCT, Amelia Etegan, spune că ar fi păcat să se piardă trupa, pentru că se pot face „lucruri minunate” împreună cu ea.
„În trecut, la Centrul Creaţiei Populare au existat dansatori, personal specializat pe partea de muzică. Noi oricum am colaborat cu ei şi am făcut multe lucruri împreună, chiar dacă nu i-am avut în schema noastră de personal. Am putea să preluăm nu numai dansatorii, ci şi partea de instrumentişti. Ar fi păcat să se piardă ceea ce ştiu, pentru că pentru o astfel de specializare oamenii se pregătesc o viaţă întreagă, nu e uşor să renunţi la o astfel de disciplină şi să te reorientezi profesional, mai ales dacă eşti coregraf. Trebuie să analizăm care ar fi efortul bugetar, nu cred că ar fi unul foarte mare. Am putea să-i promovăm şi să scoatem în evidenţă exact specificul zonei noastre. Ei sunt foarte apreciaţi în ţară, e păcat să se piardă dansul nostru tradiţional”, a declarat Amelia Etegan.
Decizia Consiliului Local
În şedinţa din 18 decembrie 2023, Consiliul Local Craiova a aprobat proiectul de hotărâre prin care se desfiinţează Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”, singurul ansamblu profesionist din judeţul Dolj, şi Casa de Cultură „Traian Demetrescu”. Acestea sunt două instituţii de cultură reprezentative din Craiova, care urmează să fie comasate prin absorbţie cu Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri”.
Astfel, personalul instituţiilor publice reorganizate va fi preluat de Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri”, prin transfer, în limita posturilor aprobate conform organigramei şi statului de funcţii care prevede desfiinţarea a 33 de posturi. Cele mai multe sunt posturi de dansatori de la Ansamblul „Maria Tănase”, formaţia urmând să fie desfiinţată.
„În urma reorganizării, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” Craiova va funcţiona cu un număr de 68 de posturi, faţă de 103 de posturi câte erau aprobate pentru desfăşurarea activităţilor în mod individual (33 posturi aprobate pentru Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” Craiova, 61 posturi aprobate pentru Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” Craiova şi 9 posturi aprobate pentru Casa de Cultură „Traian Demetrescu” Craiova)”, stabilește hotărârea CL Craiova.
Astfel, sunt desfiinţate două posturi de manager de la cele două instituţii și vor mai rămâne fără locuri de muncă 24 de dansatori de la Ansamblul „Maria Tănase”, precum şi un dirijor, un solist vocal, un şef birou administrativ-sonorizare, doi contabili-şefi, un administrator şi un economist.
Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” a fost constituit în 1992 ca un continuator al marelui ansamblu „Nicolae Bălcescu” din Craiova, devenind renumit atât în ţară, cât şi în străinătate.
„Conducerea muzicală a fost semnată de cunoscutul violonist şi dirijor Nicu Creţu, care a realizat în mod original aranjamentele muzicale pentru orchestra ansamblului, iar din anul 2019 la pupitrul dirijoral se află maestrul Nicolae Draghia. Valoarea Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” a fost recompensată la festivalurile naţionale şi internaţionale din S.U.A., Franţa, Italia, Germania, Spania, Serbia, Grecia, Bulgaria, Egipt, Maroc, Turcia, Iran şi Iugoslavia”, se arată într-o prezentare a ansamblului.