De ce aspirina ar trebui integrată în tratamentul contra cancerului
Aspirina ar putea juca un rol major în tratamentul contra cancerului, susțin cercetătorii de la Universitatea Cardiff, în urma unei ample analize.
Se știe că aspirina este un medicament antiinflamator foarte folosit.
Meta-analiza – publicată în British Journal of Cancer – se bazează pe 118 studii, în care au fost incluși aproximativ un million de pacienți cu diferite tipuri de cancere. Autorii acestei meta-analize estimează că aspirina poate stopa extinderea metastazelor și poate reduce complicațiile vasculare legate de formarea cheagurilor de sânge.
Pentru un efect benefic, cercetătorii recomandă de la 75 la 81 mg/zi. Cu acest medicament adăugat la tratamentul de bază s-ar reduce cu 20% decesele provocate de cancer dar, de asemenea, și de alte cauze. Și aceasta deoarece aspirina țintește un număr important de mecanisme biologice cheie în cazul cancerului.
”Beneficiile aspirinei în tratamentul cancerului au fost demonstrate încă din 1968”, subliniază într-un comunicat Peter Elwood, profesor onorific la Universitatea Cardiff, care apreciază ca fiind pozitive dovezile oferite de această meta-analiză. Și cu cât este administrată mai repede cu atât beneficiul ar putea fi mai mare.
Care sunt riscurile
Aspirina este un medicament care trebuie folosit corect. El permite diminuarea inflamației în cazuri de dureri și de febră. De asemenea, contribuie la fluidizarea sângelui. Din cauza efectului anticoagulant, nu este recomandat femeilor aflate la ciclu menstrual. Studiile au arătat că acest medicament este eficace în prevenirea recidivelor în cazul persoanelor care au avut un accident vascular cerebral sau un infarct. Totuși, el nu este necesar în cazul persoanelor sănătoase, deoarece aspirina poate mări riscul de hemnoragie gastro-intestinală.
De altfel, această meta-analiză studiază dacă aspirina administrată persoanelor suferinde de cancer nu le-ar putea mări riscurile. Până acum, cercetătorii nu au descoperit nicio dovadă legată de riscul unei hemoragii imputabile aspirinei și au confirmat ”siguranța relativă” a medicamentului în acest caz specific. Dacă există sângerare gastrică legată de aspirină, aceasta este ”mai puțin gravă comparativ cu sângerarea gastro-intestinală în cazul pacienților care suferă de ulcer gastric sau o infecție a stomacului”, subliniază autorii acestei meta-analize.