Taxa pe soare, care i-a speriat pe români. Ministrul Energiei vine cu ultimele detalii
Taxa pe soare i-a speriat pe români, însă ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a făcut lumină în această problemă. Oficialul a vorbit despre această taxă într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a ținut să facă lumină în ceea ce privește taxa pe soare, cea care i-a speriat pe români. Ei bine, oficialul a precizat că această taxă nu există în România și nu s-a pus problema introducerii unei astfel de taxe.
„Da, am văzut acest subiect şi sunt surprins. Nu există taxă pe soare în România. Nu s-a pus problema introducerii unei taxe pe soare. Îmi pare rău că se acreditează această idee, pentru că eu nu o susţin şi nu o să o susţin niciodată. (…) Sigur, s-a transpus o directivă europeană, cred că e Directiva 944 Red II şi s-a luat exact textul din directivă care spune că statele membre pot aplica, dar atenţie, din 2026, dacă procentul de putere instalată la prosumatori depăşeşte, cred, 8% din total putere instalată în sistem energetic. Suntem încă bine, departe de cifra de 8% şi nu suntem în 2026. Acum, prosumatorii au spus bun, puteţi elimina acel articol din textul legii: „poate aplica o taxă”? Şi ne-am adresat Comisiei Europene (…), de fapt, e în vizită doamna director general Ditte Juul Jorgensen, de la DG Ener, şi i-am pus această întrebare şi dânsa va verifica dacă nu cumva eliminând acest articol generăm un infringement. Dacă o să avem în scris poziţia Comisiei că nu există riscul de infringement, eu n-am o problemă să susţin ideea eliminării acestuia”, a explicat Sebastian Burduja.
Întrebat dacă preşedintele ANRE ar avea libertatea să introducă o asemenea taxă printr-un ordin, ministrul Energiei a afirmat că „este exclus”. Oficialul a reamintiti că taxa pe soare se poate aplica doar din anul 2026 şi doar atunci când puterea instalată la prosumatori ar ajunge la 8% din totalul sistemului energetic.
„Dar ca să liniştim lucrurile, repet, ideal ar fi să scoatem cu totul acea posibilitate, dar nu vrem să încălcăm o directivă europeană. De aceea, aşteptăm poziţia Comisiei Europene şi dacă ne confirmă ipoteza de lucru, atunci cu mare plăcere o să susţinem această iniţiativă”, a mai transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja.