Scandal Netflix: portretizarea controversată a lui Alexandru cel Mare
Recentul serial de pe Netflix, „Alexander the Great”, a fost etichetat drept „ficțiune de calitate extrem de scăzută” de către ministrul grec al culturii, Lina Mendoni. Critica vine în urma portretizării controversate a unei relații romantice între marele Alexandru și prietenul său cel mai apropiat, Hephaestion.
Mendoni a caracterizat seria ca fiind „plină de inexactități istorice” și a subliniat lipsa de rigurozitate a regizorului în crearea scenariului. Mai mult, ministrul a respins vehement afirmațiile privind relația romantică dintre Alexandru și Hephaestion, declarând că nu există nicio mențiune în sursele istorice care să susțină o astfel de interpretare.
Mai mult, criticii seriei au reacționat puternic, numind-o „distorsionare a adevărului” și au aruncat vina pe filmul lui Oliver Stone din 2004, „Alexander”, pentru inițierea unei presupuse campanii de propagandă legată de homosexualitatea lui Alexandru.
În plus, Dimitris Natsiou, liderul partidului politic de extremă dreaptă creștin ortodox Niki, a condamnat seria drept „deplorabilă, inacceptabilă și ahistorică„, acuzând-o că încearcă să transmită subliminal ideea că homosexualitatea era acceptabilă în antichitate.
Întrebată în parlament despre serial de către Natsiou, Mendoni a spus că este „plin de inexactități istorice, arată neatenția regizorului și sărăcia scenariului„.
Cu privire la portretizarea relației dintre Alexandru și Hephaestion, Lina Mendoni a spus: „Nu există mențiuni în surse că aceasta depășește limitele prieteniei, așa cum este definită de Aristotel.
„Dar veți ști că conceptul de iubire în antichitate este larg și multidimensional. Nu putem interpreta nici practicile, nici persoanele care au acționat acum 2.300 de ani conform măsurilor noastre, normelor și presupunerilor noastre. Alexandru cel Mare, timp de 2.300 de ani, nu a avut nevoie, nici acum nu are nevoie, de intervenția vreunui protector neinvitat al memoriei sale istorice sau, mai mult, al personalității și moralității sale.„
În ciuda criticilor, Netflix și-a apărat producția, subliniind că libertatea artistică este protejată și că interpretarea evenimentelor istorice este subiectivă. În plus, istoricii au confirmat că relația dintre Alexandru și Hephaestion a fost subiect de speculații, iar conceptul de iubire în antichitate era mult mai complex decât în prezent.
În concluzie, scandalul în jurul serialului „Alexander the Great” evidențiază delicatețea abordării subiectelor istorice în producțiile de divertisment contemporane și subliniază importanța interpretării corecte a evenimentelor istorice pentru o înțelegere adecvată a trecutului.