Parlamentarii români au interzis pe TikTok! Atacul hackerilor schimbă regulile
Parlamentarii români au interzis pe TikTok. Atacul hackerilor asupra Parlamentului României, când infractorii cibernetici au reușit să sustragă multe documente, printre care și copia de buletin a premierului Marcel Ciolacu, a schimbat regulile. Aleșii neamului nu mai au acces nelimitat la Internet!
Așadar, parlamentarii români au interzis pe TikTok și multe alte aplicații și situri! Totul are legătură cu atacul hackerilor în urma căruia au fost sustrase documente din Parlamentul României, printre care și copia de buletin a premierului Marcel Ciolacu.
Parlamentarii români se pare că au interzis pe TikTok
Acum, accesul la internet, prin cablu sau Wi-Fi, a fost limitat pentru anumite categorii de servicii sau platforme la Camera Deputaţilor, potrivit unei informări a secretarului general al Camerei, prezentată marţi în Biroul permanent.
„În contextul incidentului cibernetic survenit în luna ianuarie a acestui an, Camera Deputaţilor a implementat un prim set de noi măsuri de securitate ce vizează utilizatorii, în conformitate cu recomandările instituţiilor implicate în investigarea acestui incident. În scopul sporirii gradului de protecţie cibernetică, accesul la Internet, prin cablu sau Wi-Fi, a fost limitat pentru anumite categorii de servicii sau platforme, incluzând Botnet, File-Sharing, P2P, Proxy, Remote-Access şi Storage-Backup, cu excepţia serviciilor oferite de Google, Apple, Adobe şi Microsoft şi Video-Streaming, cu excepţia Youtube, Facebook, Instagram şi Twitter”, se arată în informare, potrivit Agerpres.
Parlmentarii nu mai pot accesa de acasă anumite servicii. Potrivit documentului, „în completarea acestor măsuri, accesul la serviciul de INTRANET şi la Mapa de Birou Permanent a fost ajustat pentru a fi disponibil exclusiv din interiorul instituţiei, pentru a limita potenţialele vulnerabilităţi”.
Au fost descoperite aparate care nu aparțin Camerei Deputaților
„Menţionăm că aceste restricţii şi limitări se aplică uniform tuturor persoanelor care utilizează infrastructura de date a instituţiei, fără excepţii, indiferent de funcţia ocupată. Această abordare uniformă sporeşte nivelul de securitate cibernetică, răspunzând în acest mod la recomandările autorităţilor competente în domeniul securităţii informatice”, se mai arată în documentul citat.
Mai mult decât atât, potrivit unei informări a Direcţiei Informatică şi Telecomunicaţii, în cursul unor inspecţii efectuate în urma unor declaraţii publice ale grupului AUR, „s-a identificat existenţa unei reţele neautorizate, formate din dispozitive TP-Link care nu aparţin Camerei Deputaţilor şi care sunt conectate la reţeaua internă, reprezentând astfel un risc semnificativ pentru securitatea cibernetică a instituţiei”.
Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat pe 31 ianuarie că hackerii au copiat 316 fișiere în timpul atacului cibernetic, cele mai importante fiind fișierele care conțin actele de identitate ale parlamentarilor. El a adăugat că au fost furate 300 MB de date.