Monumentul răscoalei din 1907 lăsat în paragină de Primăria Botoșani
Unul dintre monumentele simbol ale municipiului Botoșani a fost lăsat de izbeliște și chiar vandalizat sub ochii autoritățile locale care se fac că …plouă.
Astăzi se împlinesc 117 ani de la izbucnirea răscoalei tărănești de la Flămânzi, județul Botoșani, care, ulterior, s-a răspândit în toată țara. Principala cauză a fost nemulțumirea țăranilor legată de inechitatea deținerii pământurilor, aflate în mâinile a doar câțiva mari proprietari. Începutul răcoalei a fost în satul Flămânzi din judeţul Botoşani, pe moşia arendată de frații Fischer, care dețineau majoritatea terenurilor în ceea ce era numită atunci „Fischerland”.
Ei închiriau pământul unor arendași pe sume de bani foarte mari, iar aceștia la rândul lor făceau rost înapoi de banii plătiți prin munca țăranilor. Abuzurile acestora în încercarea de a face un profit cât mai mare nemulțumeau și mai mult țăranii. Răscoala s-a extins în luna martie, în mod treptat, în toată Moldova.
Ţăranii răsculaţi au atacat conacele arendaşilor, dar arendaşii nu mai erau acolo: Mochi Fischer, ca şi alţi arendaşi, s-a refugiat în Bucovina austriacă, la Cernăuţi. Răscoala a fost înfrântă de guvern, iar reprimarea ei de către armată s-a soldat cu uciderea unei părți din populația rurală a țării.
Ulterior, pentru a aminti de jertfele țăranilor din 1907, a fost ridicat un monument în centrul municipiului Botoșani. Acest monumentul a fost realizat în anul 1978 de către sculptorul Gavril Covalschi și prezintă trei secvențe ale răscoalei țăranilor din 1907. Are în partea dreaptă un basorelief de bronz în care sunt reprezentați alergând țăranii desculți sau cu opinci în picioare. Aceștia țin în mîini coase, furci sau topoare. Alți țărani sunt reprezentați cu pumnii strânși spre cer.
Monumentul Răscoalei din 1907 a devenit un monument al batjocurii din Botoșani
Dar, de câțiva ani buni, monumentul din centrul orașului Botoșani, ridicat în cinstea țăranilor ce au participat la răscoala de la 1907, este vandalizat și folosit de tinerii orașului ca zonă de agrement pentru biciclete, trotinete, skateboard-uri și role. Totodată, monumentul istoric este acoperit de inscripții grafitti care dezonorează istoria botoșănenilor.
Recondiționarea monumentului a fost promisă de către edilul orașului, Cosmin Andrei, de mai multe ori, dar, din păcate, nu s-a făcut nimic. Mai mult, autoritățile locale, inclusiv poliția, n-au luat măsuri nici măcar pentru sancționarea celor ce vandalizează sau folosesc locația respectivă ca loc de agrement și refulare. Astfel, de ani buni, monumentul Răscoalei din 1907 a devenit un monument al batjocurii pentru mulți botoșăneni, iar imaginile spun totul despre ignoranța primarului PSD Cosmin Andrei față de jertfele țărănești din 1907.