Decizie a Curții Supreme Alabama privind embrionii congelați, criticată de Casa Albă  

Publicat: 21 feb. 2024, 22:58, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Decizie a Curții Supreme Alabama privind embrionii congelați, criticată de Casa Albă  

Embrionii congelați sunt ”copii” , consideră  Curtea Supremă a statului american Alabama, decizie care a iscat multe critici, inclusiv de la Casa Albă.  

Decizia potrivit căreia embrionii congelați sunt ”copii”, ar putea avea ”consecințe devastatoare” pentru fertilizarea in vitro în Alabama, stat din sudul SUA, subliniază Resolve, asociație americană consacrată tratării infertilității umane.

Această decizie a fost criticată inclusiv de Casa Albă, informează AFP.

”În întreaga lume, femeile suferă consecințele devastatoare ale acțiunilor aleșilor republicani”, a declarat purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă, Karine Jean-Pierre.

Aceasta a adăugat că această decizie arată ”exact genul de haos la care ne așteptam atunci când Curtea Supremă a anulat sentința din procesul Roe vs. Wade”. Este vorba despre decizia din 1973 care a stabilit dreptul la avort la nivel național. Dar în 2022, Curtea Supremă a SUA a anulat garanția constituțională a dreptului la avort, multe state, printre care Alabama restricționând sau chiar interzicând această procedură.

Pentru toți copiii,  născuți și nenăscuți

Cu o majoritate de 7 judecători la 2, toţi republicani, Curtea Supremă din Alabama a decis că legea privind decesele infantile „, se aplică tuturor copiilor nenăscuţi, fără limite”.

„Acest lucru este valabil pentru toţi copiii, născuţi sau nenăscuţi”, a scris judecătorul Jay Mitchell în textul deciziei, presărat cu referinţe biblice.

„Credem că fiecare fiinţă umană, din momentul concepţiei, este făcută după chipul lui Dumnezeu”, a adăugat el.