Femeia diplomat care va deschide lista PNL-PSD la europarlamentare – EXCLUSIV
Surse din interiorul PSD – PNL au declarat, în exclusivitate pentru cotidianul “Puterea”, cã numãrul unu pe lista comunã de candidaţi ai alianţei pentru alegerile europarlamentare va fi un diplomat de carierã, care a avut o contribuţie esenţialã în procesul de aderare a României la Uniunea Europeană.
Este vorba despre actualul ministru de Externe, Luminița-Teodora Odobescu.
Nãscutã în comuna Deda, din judeţul Mureş, Luminița-Teodora Odobescu (55 ani) este cunoscutã de oamenii locului ca fiind o mare iubitoare de tradiții și obiceiuri populare. Îndrãgostitã de melagurile natale, Luminița-Teodora Odobescu şi-a fãcut un obicei din a petrece toate sărbătorile la casa pãrinteascã, alături de mama ei, Valeria, de rude și de prieteni. De remarcat faptul cã sora actualului ministru de Externe administrează și o pagină de internet dedicată comunei Deda, intitulată „Deda de altădată”.
Actualul demnitar a absolvit, în anul 1992, Facultatea de Comerț din cadrul ASE București, iar din anul 2003 a devenit doctor în relații economice internaționale al ASE București.
Diplomat de carieră, Luminița-Teodora Odobescu a fost, în perioada septembrie 2015 – noiembrie 2021, reprezentantul permanent al României la Uniunea Europeană, gestionând cu succes, în această calitate, prima Președinție a țării noastre la Consiliul UE (primul semestru din anul 2019).
Totodatã, aceasta a mai exercitat funcția de Consilier de stat pentru afaceri europene și politică externă în cadrul Cancelariei Primului Ministru (8 noiembrie 2012 – 1 august 2015), iar în decembrie 2014 i-a fost acordat gradul diplomatic de ambasador.
Luminița-Teodora Odobescu a fost şi secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul MAE (februarie-noiembrie 2012), iar în perioada iunie 2008 – februarie 2012 a îndeplinit funcția de director general al Departamentului UE din MAE, fiind responsabilă cu gestionarea ansamblului problematicii UE și a dialogului politic bilateral cu statele membre sau în curs de aderare la UE, AELS și Turcia.
În perioada 2002 – 2007 a deținut şi diverse poziții în cadrul Reprezentanței Permanente a României la UE de la Bruxelles, gestionând o serie de capitole în cadrul negocierilor de aderare a României la UE (energie, uniune economică și monetară, taxare, comerț etc.). De asemenea, a fost responsabilă de gestionarea relațiilor comerciale dintre România și UE și cu măsurilor de apărare comercială.
După semnarea Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană, Luminița-Teodora Odobescu a asigurat coordonarea și pregătirea reuniunilor Comitetului Reprezentanților Permanenți Adjuncți (COREPER I), participând, în paralel, la o serie de grupuri de lucru ale Consiliului și Comisiei Europene.
În perioada 1999-2002 a fost șef de serviciu în cadrul Departamentului de Comerț Exterior, având responsabilități legate de gestionarea relațiilor comerciale între România și Comunitățile Europene, în cadrul Acordului European de Asociere.
Între 1995 și 1999 a ocupat diverse poziții în cadrul serviciului Uniunea Europeană din acest Departament.
De asemenea, Luminița-Teodora Odobescu a făcut parte din echipa primilor stagiari români la Comisia Europeană (Bruxelles) și a fost, de asemenea, stagiar la Organizația Mondială a Comerțului (Geneva, Confederația Elvețiană) și a absolvit și un curs privind problematica UE la Colegiul Europei de la Bruges (Regatul Belgiei).
De subliniat cã în anul 2007 a fost decorată cu Ordinul „Meritul Diplomatic” în grad de ofițer pentru contribuția adusă la procesul de aderare a României la UE, iar în 2015 a fost decorată cu Ordinul național al Legiunii de Onoare a Franței, în grad de Cavaler. Totodată, în noiembrie 2019, pentru contribuția la succesul primei Președinții a României la Consiliul UE, a fost decorată cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler.
Înainte de a fi numitã ministru de Externe, Luminița-Teodora Odobescu a deţinut funcţia de Consilier Prezidențial, în perioada 30 noiembrie 2021 – 15 iunie 2023