Stoltenberg a promis interoperabilitate și sprijin pentru Ucraina
În contextul tensiunilor geopolitice crescânde și al provocărilor de securitate din estul Europei, Jens Stoltenberg, Secretarul General al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a vorbit despre complexitatea și sensibilitatea procesului de aderare a Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică.
Astfel, în cadrul unui amplu interviu acordat publicaţiei ucrainene Suspilne, Jens Stoltenberg a subliniat că, deși există un angajament clar și neclintit față de integrarea Ucrainei în cadrul alianței, traseul către această aderare este încă împânzit de incertitudini și demersurile trebuie făcute cu prudență.
Stoltenberg a evidențiat că, dat fiind conflictul continuu din regiune, stabilirea unui calendar precis pentru aderarea Ucrainei rămâne o provocare.
Reiterând angajamentul clar al NATO față de Ucraina, el a arătat că discuțiile privind viitorul acestei relații sunt în derulare, dar fără a stabili încă un moment definitiv pentru integrarea Ucrainei în alianță.
„Acum este prea devreme să vorbim despre asta. NATO a clarificat (la Summit-ul de la Vilnius — n. edit) că Ucraina va deveni aliatul nostru. Cu toate acestea, trebuie să decidem și cum să facem față războiului. La urma urmei, nu vrem să începem un război la scară largă între NATO și Rusia, care să nu aducă beneficii nici Ucrainei, nici Alianței. Acum întrebarea este cum putem garanta că Ucraina va câștiga și că Aliații vor oferi suficient sprijin militar. Și cum să ne asigurăm că Ucraina va devini membră a NATO cât mai curând posibil.”, a mai menționat Stoltenberg.
Pentru a facilita acest proces, în cadrul Summitului de la Vilnius s-a convenit asupra unui program destinat să asigure interoperabilitatea operațională a Ucrainei cu NATO.
„Forțele armate ucrainene și forțele NATO ar trebui să aibă aceleași standarde, doctrine și proceduri. Acest lucru va ajuta, de asemenea, Ucraina să se apropie de aderarea la Alianță. De asemenea, am aprofundat cooperarea politică prin crearea Consiliului Ucraina-NATO. Acest aspect ne arată că Ucraina este deja cât se poate de aproape de Alianță”, a explicat Stoltenberg.
Referindu-se la viitor, Stoltenberg şi-a exprimat speranța că procesul de aderare va urma un traseu similar cu cel al Finlandei și Suediei, condiționat însă de îndeplinirea unor „condiții politice adecvate”. „Când condițiile politice vor fi prielnice, vom putea invita Ucraina în Alianță. Când exact, nu pot spune, dar noi trebuie să oferim Ucrainei cea mai bună soluție posibilă pentru aderarea rapidă”, a spus Stoltenberg.
Pe lângă discuțiile despre aderare, secretarul general al NATO a subliniat importanța acordurilor bilaterale de securitate semnate între Ucraina și unele state membre ale Alianței, dar a menţionat că acestea nu pot substitui beneficiile apartenenței la NATO. „Salut aceste acorduri bilaterale. Dar ele nu pot înlocui apartenența la NATO cu garanțiile de securitate depline prevăzute în articolul 5, care prevede că un atac asupra unui singur aliat este un atac asupra tuturor. Toți pentru unul și unul pentru toți”, a arătat Stoltenberg.
“Facem apel la aliați să ofere sprijin Ucrainei cât mai curând posibil. De asemenea, am subliniat că suntem de acord ca unele țări să nu urmeze instrucțiunile NATO, de exemplu cele cu privire la stocurile de muniții, pentru a le livra rapid în Ucraina. Pe termen lung nu este suficient să ne bazăm doar pe propriile noastre rezerve”, a declarat Secretarul General al NATO.
“Partenerii NATO au exportat muniții direct către Alianță și către țările aliate NATO. S-a oferit astfel sprijin Ucrainei. Nu le voi numi, dar acestea sunt țări apropiate NATO din Asia. Prin urmare, aliații din cadrul Alianței pot oferi sprijin Ucrainei prin trei modalități. Putem continua să ne epuizăm propriile noastre rezerve. Putem importa din țări terțe. Putem crește producția. În realitate, folosim toate cele trei variante”, a conchis Stoltenberg.