Autorizația de securitate la incendiu, în continuare o problemă în România. Una din cinci clădiri spitalicești funcționează fără autorizație
Autorizația de securitate la incendiu reprezintă încă o problemă majoră în România, chiar și în urma tragediilor de tipul Colectiv care ne-au demonstrat cât de nesigure sunt clădirile de la noi din țară.
Una din cinci clădiri spitalicești nu are autorizație de securitate la incendiu, printre acestea numărându-se și pavilionul de la Institutul „Matei Balș” din București, acolo unde vineri dimineață a izbucnit un incendiu în urma căruia au murit 5 persoane.
Din cele 1.392 de clădiri ale unităților sanitare publice și private care funcționau în România la jumătatea lui decembrie, 302 nu dețineau autorizația de securitate la incendiu.
Un număr de 120 dintre aceste clădiri au avize eliberate, se arată într-un raport al IGSU, în urma controalelor făcute după incendiul de anul trecut de la Spitalul din Piatra Neamț.
310 clădiri aveau autorizație de securitate la incendiu, 52 erau autorizate parțial, iar 728 nu necesitau obținerea documentului.
Pavilionul de la Institutul „Matei Balş” care a luat foc avea aviz din partea pompierilor, dar nu și autorizaţie.
Potrivit legii, autorizația de securitate la incendiu certifică faptul că o construcție respectă prevederile reglementărilor tehnice de proiectare.
Autorizația trebuie solicitată după admiterea recepției la terminarea lucrărilor și înainte de darea în funcțiune a clădirii. Obligația solicitării și obținerii avizului și autorizației de securitate la incendiu revine investitorului, respectiv beneficiarului investiției.
„Avizul/autorizația de securitate la incendiu trebuie obținute atât pentru construcții existente, atunci când se schimbă funcțiunile unui spațiu și/sau se execută lucrări de modificare, cât și pentru construcții noi. Pentru unitățile sanitare, această obligație a fost instituită începând cu anul 1992 și subzistă până la acest moment”, conform sursei citate.
Astfel, o clădire se poate afla în una din următoarele situații:
- deține autorizație de securitate la incendiu;
- funcționează fără autorizație de securitate la incendiu – în condițiile în care a fost edificată după anul 1992 sau a fost construită anterior acestui an și asupra ei s-au executat lucrări de modificare și/sau schimbare a destinației;
- nu necesită autorizație de securitate la incendiu întrucât nu s-a schimbat destinația și/sau nu s-au executat lucrări de modificare;
- autorizate parțial – în sensul în care autorizația a fost emisă pentru un etaj sau o secție din interiorul clădirii.