Armenia își îngheață participarea la Tratatul de Securitate Colectivă: O nouă direcție în politica de securitate?
La 22 februarie a. c., într-un interviu acordat în exclusivitate pentru France 24, premierul armean Nikol Pașinian a tras un semnal de alarmă cu privire la intențiile beligerante ale Azerbaidjanului, în pofida discuţiilor din cadrul recentei întâlniri pe care a avut-o cu președintele azer.
Preşedintele azer Ilham Aliev şi premierul armean Nikol Paşinian au convenit sâmbătă, 17 februarie, într-o întâlnire bilaterală în Germania, să continue negocierile de pace.
Astfel, contrar asigurărilor de rezolvare pașnică a tensiunilor dintre cele două state, Nikol Pașinian sugerează că acțiunile Azerbaidjanului spun totuşi o poveste diferită.
„Din nefericire, acțiunile Azerbaidjanului nu corespund promisiunilor de pace,” a declarat Pașinian, exprimându-și dezamăgirea că regimul de la Baku consideră Armenia drept „Azerbaidjanul de Vest”, manifestându-şi dorința de a cuceri noi teritorii.
Premierul armean a abordat și subiectul ajutorului militar francez, respingând acuzațiile azere privind incitarea la conflict din partea Franţei și a subliniat că Azerbaidjanul este cel care investește sume considerabile în armament. De asemenea, el a criticat eforturile Rusiei de a submina Armenia.
Nikol Pașinian a menționat că relațiile cu Moscova sunt tensionate, indicând că participarea Armeniei la Tratatul de Securitate Colectivă (OCST, ODKB) este „înghețată” și că prezența militară rusă în Armenia nu poate fi o prioritate.
Aceste declarații vin într-un moment de incertitudine crescută în regiune, subliniind fragilitatea acordurilor de pace și complexitatea geopolitică din Caucazul de Sud.