Boala de care suferă cântăreața Beyoncé încă din copilărie

Publicat: 23 feb. 2024, 22:23, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Boala de care suferă cântăreața Beyoncé încă din copilărie

Recent, Beyoncé, cântăreață în vârstă de 42 de ani, a vorbit despre psoriazis, boala de care suferă din copilările, moștenită de la tatăl său.

Regina B suferă de pso!

Relația pe care o avem cu părul nostru este o aventură profund persoanlă, a declarat starul revistei Essence, înainte de a se referi la boala sa și la amintirile ei legate de tatăl său.

Beyoncé  povestește cum tatăl ei își aplica ulei pe scalp pentru a se trata de psoriazis .

De altfel, de această boală dermatologică suferă și Kim Kardashian, la care s-a referit în urmă cu câțiva ani.

Dar ce este psoriazisul?

Psoriazisul este o boală inflamatorie , din categoria afecțiunilor de  piele, netransmisiblă.

Potrivit OMS, psoriazisul este a cincea cea mai importantă boală cronică netransmisibilă, alături de diabet, cancer, boli cardiovasculare sau respiratorii. Din păcate, psoriazisul se asociază frecvent cu alte afecțiuni  ca diabet, hipertensiune obeziate, anxietate etc. Psorizisul este recunoscută ca o afecțiune cu un puternic impact psihologic.

„Profilul psihologic al pacientului cu psoriazis este unul cu totul si cu totul afectat – mai ales pacienții care au psoriazis de foarte mult timp. Creează depresii foarte importante, pacienții nici nu vor să mai iasă din casă unii dintre ei, unii trec în patima alcoolismului. Fumatul face foarte rău la psoriazis, explică prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu, președintele Societății Române de Dermatologie.

Sunt cinci tipuri de psoriazis, cel mai frecvent fiind cel care determină leziuni cutanate uscate, roșii, cu scuame argintii,  localizate la coate, genunchi și scalp.

Ca și Beyoncé , între 50 și80% din persoanele afectate de psoriazis, acesta este localizat la nivelul scalpului. Acesta este dificil de tratat, irritant și uneori vizibil.

În privința originii acestei boli sunt încă multe necunoscute. Totuși, declanșarea acestei boli este legată de predispoziția genetică, dar deși unii factori favorizanți: sensibilitatea sistemului imunitar, stresul, șocul emoțional, modificări climatice, unele infecții, consumul de alcool, unele medicamente. De reținut că într-un sfert dintre cazuri există antecedente în familie.

Tratament personalizat

Chiar dacă boala nu este vindecabilă, sunt tratamente care permit reducerea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții. antecedente în familie.

”Pacientul este bine să înțeleagă că boala poate să fie controlată dacă este bine gestionată. Este vital diagnosticul timpuriu”, subliniază prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu, care precizează că ”tratamentul trebuie 100% personalizat”.