Obiectul surprinzător găsit în geanta Elenei Ceaușescu, după execuție
Ziua de 25 decembrie 1989 a schimbat cursul istoriei României cu o viteză fulgerătoare. Execuția soților Ceaușescu a dus la schimbarea regimului peste noapte, țara noastră lăsând în urmă comunismul și adoptând o viziune capitalistă. Însă în urma execuției, în geanta soției dictatorului a fost găsit un obiect care a ridicat numeroase semne de întrebare și a adus o nouă nuanță de mister în povestea lor zbuciumată.
Obiectul găsit în geanta Elenei Ceaușescu, după execuție
Execuția soților Ceaușescu a avut loc la Unitatea Militară 01417 din Târgoviște, în urma unui proces desfășurat pe repede-înainte. În haosul ce a urmat execuției, în geanta Elenei Ceaușescu a fost găsită o mică iconiță. Pentru mulți, descoperirea acestui obiect religios în posesia unei femei asociate cu un regim ateu și brutal a fost cu adevărat șocantă.
Citește și: Care era melodia preferată a lui Nicolae Ceaușescu?
Este bine binecunoscută aversiunea pe care soția dictatorului o avea față de tot ceea ce înseamnă credință în Dumnezeu și relgie. Ea era adesea percepută ca o figură lipsită de empatie și nu de puține ori i-a impus lui Nicolae Ceaușescu să demoleze biserici și alte locașuri de cult.
Se pare însă că fosta primă doamnă purta în geanta ei iconița mai mult ca o superstiție și nu ca pe un obiect religios în sine.
Citește și: 22 Decembrie 1989: Fuga înfricoșătoare a soților Ceaușescu cu elicopterul
Fostul adjunct al Direcției de Securitate și Gardă Prezidențială a lui Nicolae Ceaușescu, Adrian Eugen Cristea, a povestit la Antena 3 despre toate aceste lucruri.
”Existența ei nu a fost și nu este vreun secret de stat sau militar. Dar acest aspect, necunoscut de cei mulți până la răspunsul dat, deschide discuții. (…) De ce să nu admitem că, angajându-se în desfășurarea unei politici atee și având o situație materială deosebită, rezultată tocmai din susținerea unui regim, a preferat, ca atâția alții, acceptarea unei duplicități. Se mai știre că orice om care ajunge în situații deosebit de grele lasă la o parte orice ideologie și, atunci, face apel la credința în care s-a născut (…)”, explică Adrian Eugen Cristea.