Virusul West Nile, coșmarul vacanțelor pe continentul european!

Publicat: 27 feb. 2024, 11:25, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Virusul West Nile, coșmarul vacanțelor pe continentul european!
febra denga țânțari simptome febră

Specialiștii spun că virusul West Nile  poate deveni coșmarul vacanțelor pe continentul european, din cauza multor infecții raportate pe continentul nostru, unele cu evoluție severă.

În ultimele luni, coșmarul West Nile înseamnă: 709 infecții și 67 decese semnalate pe continentul nostru, potrivit informațiilor oferite de Centru European de prevenție și control al bolilor (ECDC).

În Italia, s-au înregistrat cele mai multe cazuri, cu 336 de persoane infectate, urmată de în Grecia (162), România (103), Franța (43), Ungaria (29) și Spania (19). De notat că au fost semnalate și confirmate cazuri ân Germania, Croația și Cipru, ”ceea ce indică o largă răspândire geograficăa virusului”,  a declarat ECDC.

Simptome

Concret, virusul West Nile se răspândește prin înțepătura de țânțar și face parte din familia virusurilor  Zika, febra dengue, febra galbenă. Acdest virus este prezent în mod curent în Africa, Europa, Orientul Mijlociu, Asia occidental și America de Nord.

În general, multe pesoane nu dezvoltă simptome, dar unele pot prezenta febră, dureri ale articulațiilor, dureri de cap, erupție  pe piele și  greață, afectare musculară, stări de confuzie, pierderea vederii, diaree, convulsii etc.

Meningită și encefalită

Tratamentul presupune repaus, hidratare, atenuarea durerilor. Cazurile grave trebuie tratate  de urgență la spital, deoarece pot evolua spre meningită (inflamația membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării) și encefalită (inflamația creierului).

Se estimează că aproximativ o persoană din 150 va dezvolta o formă gravă a bolii. Complicațiile pot surveni la orice vârstă, dar mai ales în cazul persoanelor cu vârste 50 de ani sau cu  cu sistemul imunitar slăbit.

De reținut că prevenția infecției West Nile transmisă prin înțepătura de țânțar poate fi prevenită prin evitarea acestor insecte.

Trebuie știut că țânțarii Culex, cei mai implicați în aceste infecții, acționează de regulă după apusul soarelui și noaptea, în interiorul și exteriorul locuințelor.