Cutremur: În țara noastră, doar o locuință din cinci are asigurare obligatorie
În cazul unui cutremur puternic, opt milioane de locuințe nu vor beneficia de despăgubiri. În prezent, în țara noastră doar o locuință din cinci are asigurare obligatorie.
În privința asigurării facultative, doar 17% dintre locuințe sunt puse la adăpost.
Aceste date par să infirme teama de cutremur declarată de majoritatea românilor. „Conform celei mai noi cercetări sociologice, unul din doi români se teme că la un moment dat locuința ar fi afectată de incendiu și cutremur. Tot timpul spunem că ok, nu se poate întâmpla, nu ni se întâmplă nouă cutremur. Din păcate nu este chiar așa.
Riscurile sunt pe lângă noi, ele se întâmplă, trebuie doar să le conștientizăm”, precizează specialistul în asigurări generale UNSAR, Alina Bărbulescu, citată de Antena2CNN.
Conform datelor oficiale, 67% din populația țării, respectiv 14 milioane de români locuiesc în zona de hazard seismic moderat sau ridicat. Și 45% dintre infrastructura esențială de transport, energie, apă, servicii sunt expuse riscului seismic.
Atenție la clădiri!
”Dacă ești în câmp liber și are loc un cutremur, chiar și de magnitudine 8, ar trebuie să fii ok. Ce omoară cu adevărat oamenii și de ce trebuie să ne fie frică sunt clădirile: cum sunt proiectate acestea, cât de vulnerabile sunt la cutremur și, sigur, partea de asigurări, care vine după ce ne-am asigurat viața”, avertizează Dr. Dragoș Toma-Dănilă. directorul Proiectului Pre-Quake și cercetător Post-Doc la Institutul Național de Fizica Pământului.
Dr. Raed Arafat, șeful DSU, subliniază importanța prevenției în reducerea riscului la dezastre.
”Partea de prevenire reduce riscul la dezastre, deci face intervenția noastră mai puțin necesară și este foarte important acest lucru și pe lângă prevenirea, bineînțeles să fim pregătiți la răspuns indiferent de contextul în care apare o situație de urgență”, subliniază șeful DSU.