Ariana, solitarul de pe inelul Rotschild
Familia Rotschild este unul dintre cele mai însemnate repere financiare ale ultimelor două secole. Cele mai multe dintre evenimentelor importante care au zguduit Europa în ultimii 200 de ani – fie că vorbim de Revoluția Franceză, parte din revoluția industrială, reconstrucția economică de după primul și al doilea Război Mondial, ca și multe altele – au fost posibile și prin finanțele dirijate de băncile Rotschild.
La ora actuală, imperiul financiar Rotschild se află la un moment de cotitură. Așa cum am scris în urmă cu câteva zile, familia Rotschild este divizată în două ramuri. Una dintre ele elvețiană, iar cealaltă franceză. Pentru mulți fuziunea celor două ramuri apare ca necesară, dacă nu chiar vitală. Dar Ariana Rotschild, capul branșei elvețiene a spus răspicat „Nu!”.
Speculațiile asupra motivelor sale au început imediat și s-au răspândit cu viteza unui incendiu propagat de furtună. Cu atât mai mult cu cât biografia și poziția sa în familie sunt surse pentru nenumărate subiecte de povești.
Un prim motiv de bârfă a fost acela că Ariana a devenit membră a familiei prin căsătoria cu Benjamin de Rothschild, în ianuarie 1999. Pentru mulți membri ai familiei soțului său, faptul că nu a trecut la iudaism, religia tradițională a Rotschild–ilor, a fost o chestiune de neiertat.
Cine este Ariana?
Ariana Langner s-a născut la 14 noiembrie 1965, în San Salvador. Tatăl său, cetățean german, a lucrat ca director executiv la compania farmaceutică Hoechst. Ariana și fratele ei, Philippe, și-au urmat părinții în Bangladesh, Columbia și Zair (de la 9 la 19 ani), unde tatăl lor a fost transferat succesiv.
A studiat la Liceul Francez din Zair, apoi la la Sciences Po Paris. Apoi, în 1990, a obțnut un MBA în management financiar la Pace University, din New York.
Și-a început activitatea ca broker valutar la birourile din New York ale Societe Generale. După absolvire, în 1990 s-a mutat la AIG. La sfârșitul anului a fost mutată la birourile pariziene ale acestei firme. Acolo l-a cunoscut pe viitorul ei soț, Benjamin de Rothschild (care era cu doar doi ani mai în vârstă ca ea), în 1993. Atunci s-a alăturat Companiei Financiare Edmond de Rothschild, în cadrul căreia a preluat controlul mai multor activități non-financiare și s-a angajat într-o strategie de creștere și raționalizare a acestor activități,.
În 2006, a intrat în consiliul de supraveghere al Companiei Financiare Edmond de Rothschild, devenind vicepreședinte al grupului în 2008. S-a alăturat ca membru consiliilor de administrație ale principalelor entități ale grupului, apoi a fost numită vicepreședinte al consiliului de supraveghere al grupului în 2009. În 2010, ea a preluat cârma Bodegas Benjamín de Rothschild & Vega Sicilia, al cărur obiectiv a fost să dezvolte noi vinuri prestigioase în Spania.
Singura femeie la conducerea unei entități Rotschild, în două secole de activitate
În ianuarie 2015, Ariane de Rothschild a fost numită președinte al comitetului executiv al Grupului Edmond de Rothschild. Este prima femeie care conduce un stabiliment al familiei Rothschild, într-o istorie de peste două secole. La sosirea sa, grupul s-a repoziționat în jurul unui brand unic și și-a consolidat strategia de investiții cu impact social. Personalul grupului realizează paritatea de gen de la rang și dosar până la comitetul executiv. Obiectivul său este de a recâștiga controlul asupra managementului global care a devenit împrăștiat, făcând din Elveția punctul central al operațiunilor.
În 2018, a achiziționat casa de parfumuri de lux Caron și a inițiat modernizarea acesteia.
În martie 2019, grupul Edmond de Rothschild a părăsit bursa elvețiană și a devenit deținut în proporție de 100% de familia Benjamin de Rothschild. Luna următoare, Ariane de Rothschild a fost numită președinte a consiliului de administrație.
La începutul anului 2021, moartea soțului ei a lăsat-o singură în fruntea unei bănci a cărei valoare este estimată la 4 miliarde de euro, conform revistei Challenges. În martie 2023, ea a preluat funcția de CEO al grupului.
Jocurile rămân deschise
Familia Rothschild sau Casa de Rothschild este o dinastie europeană de origine iudaico-germană, care a întemeiat case bancare și financiare europene începând cu sfârșitul secolului al XVIII-lea. Spre deosebire de majoritatea predecesorilor săi, Rothschild a reușit să-și moștenească bogăția și să-și înființeze o familie bancară internațională prin cei cinci fii ai săi care s-au stabilit în Londra, Paris, Frankfurt, Viena și Napoli. Familia a fost ridicată la rang nobiliar în Sfântul Imperiu Roman și în Regatul Unit. Cinci linii din ramura austriacă a familiei au făcut parte din nobilimea austriacă, fiind numiți baroni ereditari ai Imperiului Habsburgic de către împăratul Francisc al II-lea în 1816. O altă linie, din ramura britanică a familiei, a fost ridicată la nivelul nobilimii britanice la cererea reginei Victoria. În timpul secolului al XIX-lea, familia Rothschild poseda cea mai mare avere privată din lume, precum și din istoria lumii moderne. Proprietățile familiei au fost împărțite între diverși descendenți iar astăzi interesele lor acoperă o gamă largă de domenii, inclusiv servicii financiare, imobile, minerit, energie, agricultură mixtă, vinificație și organizații non-profit. Astăzi, afacerile familiei Rothschild sunt la o scară mai mică decât cele din timpul secolului al XIX-lea, deși cuprind o gamă diversă de domenii, printre care: gestionarea privată a activelor, consultanță financiară, agricultura mixtă, vinicultură și acțiuni de caritate.
În total, valoarea activelor gestionate de această familie este estimată la 250 trilioane de dolari.
În momentul de față, lupta internă se duce între dorința de fuziune a Rothschild&Co, condusă de Alexandre de Rothschild, cu afacerile bazate în Franța, și opoziția ramurii elvețiene, Edmund de Rotschild, care aparține Arianei și celor patru fiice ale sale.
Decesul, zilele trecute, al lui Jacob Rothschild, al 4-lea baron Rothschild, nu pare că ar putea influența în vreun fel operațiunea de fuziune. Asta pentru că Jacob Rothschild, deși a lucrat încă din 1963 la banca familiei, NM Rothschild & Sons din Londra, a demisionat în 1980 din cauza unei dispute de familie. Președinția băncii îi trecuse de la tatăl său, care alesese să urmeze o carieră științifică și pierduse controlul asupra acțiunilor majoritare cu drept de vot, la vărul său îndepărtat Sir Evelyn Robert de Rothschild. În această situație, și-a vândut participația minoritară la bancă.