Procesul WikiLeaks: Julian Assange îşi așteaptă Verdictul
Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, va afla abia în luna martie dacă va fi extrădat în Statele Unite pentru acuzații de spionaj.
Doi judecători din cadrul Înaltei Curți a Marii Britanii vor analiza miercuri argumentele avocaților lui Assange, care susțin că trimiterea lui în SUA ar fi o „negare flagrantă a Justiției”.
La rândul lor, avocații din partea Statelor Unite au arătat că “Assange a pus vieți nevinovate în pericol, prin publicarea de documente clasificate.”
Julian Assange a cerut Înaltei Curți un nou termen de apel, după ce a pierdut deja mai multe runde în instanță. O decizie finală este așteptată cel mai devreme în luna martie.
Ce se va întâmpla dacă va fi luată decizia extrădării?
Dacă judecătorii vor decide împotriva lui Assange şi vor da undă verde extrădării, acesta poate ataca decizia la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), pentru a bloca extrădarea.
Cu toate acestea, susținătorii săi se tem că el ar putea fi trimis în SUA mai devreme, deoarece guvernul britanic a semnat deja un ordin de extrădare.
De ce este important acest caz?
Cazul lui Assange are implicații aparte pentru libertatea presei și libertatea de exprimare. Susținătorii săi îl consideră un jurnalist onest, care a expus crimele de război ale SUA, în timp ce criticii îl consideră drept “spionul care a pus în pericol siguranța națională.”
Julian Assange, o figură controversată și complexă, poate fi descris ca editor australian, activist și fondator al organizației internaționale non-profit WikiLeaks. Născut în 1971 în Australia, Assange a manifestat un talent precoce pentru programare, abilitate care l-a adus în atenția autorităților australiene pentru presupuse infracțiuni cibernetice.
În 2006, Assange a fondat WikiLeaks, o platformă online dedicată publicării documentelor clasificate și informațiilor confidențiale primite de la whistlebloweri (informatori, avertizori de securitate). Obiectivul declarat al WikiLeaks era promovarea transparenței guvernamentale și corporatiste, prin publicarea de materiale ce expuneau abuzuri de putere, corupție și crime de război.
Momentul de glorie al lui Assange a venit în 2010, odată cu publicarea a mii de documente clasificate furnizate de fosta analistă militară americană Chelsea Manning. Aceste documente conțineau informații despre războaiele din Afganistan și Irak, precum și cablograme diplomatice americane secrete. Publicarea acestor documente a stârnit reacții internaționale intense.
Din 2010, viața lui Assange a fost marcată de controverse și lupte juridice. El a fost acuzat de autoritățile suedeze de infracțiuni sexuale, fapt care l-a determinat să caute refugiu la ambasada Ecuadorului din Londra timp de șapte ani. În cele din urmă, Ecuadorul i-a retras azilul politic, iar Assange a fost arestat de autoritățile britanice. Momentan, se află în închisoare, luptând împotriva extrădării în Statele Unite, unde ar putea fi judecat pentru publicarea documentelor clasificate pe site-ul WikiLeaks.
Numeroşi jurişti consideră că acuzațiile de spionaj împotriva lui Assange sunt absurde, având în vedere profesia sa de jurnalist și editor.
Povestea lui Julian Assange ne invită să reflectăm la noțiunea de libertate a presei, la limitele transparenței guvernamentale și la impactul pe care tehnologia o are asupra noastră.