O legătură neașteptată între bacteriile din intestine și bolile oculare
Un recent studiu evidențiază o legătură neașteptată între bacteriile din intestine, care își fac drum spre retină, și bolile oculare, unele dintre ele foarte grave.
Potrivit Nature, care preia rezultatele unei cercetări publicate în revista Cell, unele boli oculare ar putea fi cauzate parțial de bacteriile care ar veni din intestinul nostru și astfel și-ar face drum spre retina. Se știe că mult timp unele boli oculare au fost considerate genetice.
Martin Kriegel, cercetător la Universitatea din Munster (Germania), care nu a participat la acest studiu, a calificat rezultatele acestuia ”neașteptate”, menționează Slate.
Schimbare de paradigmă
Un studiu precedent, publicat în revista Cell, demonstra că bacteriile descoperite în ochi nu erau chiar atât de rare pe cât se așteptau oftalmologii. Se credea că ochii sunt protejați de o membrană pe care bacteriile nu puteau decât parțial să o depășească. Potrivit cercetătorului Kriegel, recenta descoperire va reprezenta ”o mare schimbare de paradigmă”.
În lume, aproximativ 5,5 milioane de persoane sunt afectate de boli ale retinei ereditare. Richard Lee, oftalmolog la University College din Londra și co-autor al studiului, a descoperit, împreună cu colegii săi, că mutațiile unei gene reprezintă una din principalele cauze ale acestor afecțiuni, deoarece ele provoacă o slăbire a barierei protectoare în jurul ochiului.
Este ceea ce permite bacteriilor să pătrundă mai ușor în globul ocular.
Speranță
Astfel, studiul oferă o speranță, în sensul că administrarea de antibiotice ar putea reduce leziunile oculare.
Potrivit Jeremy Kay, neurobiolog la Universitatea Duke din Durham (Carolina de Nord), aceste medicamente ar putea fi utile. Totuși, specialistul invită la o reducere a enuziasmului. Deoarece – spune acesta – antibioticele pot ajuta la atenuarea leziunilor, dar nu la vindecarea lor.