Subsidară Enel, amendată pentru folosirea ilegală a datelor personale aparținând clienților

Publicat: 01 mart. 2024, 13:21, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Subsidară Enel, amendată pentru folosirea ilegală a datelor personale aparținând clienților

O subsidară ENEL s-a ales cu o amendă în valoare de 79 de milioane de euro în Italia, pentru gestionarea defectuoasă a datelor personale ale clienților.

Descoperirea a fost făcută de Autoritatea italiană pentru protecţia datelor, care a amendat joi unitatea celei mai mari companii de utilităţi din ţară, Enel, cu peste 79 de milioane de euro. Compania este acuzată că ar fi gestionat greşit datele personale ale clienţilor, pentru telemarketing.

Mai exact, Enel Energia ar fi folosit datele personale ale clienţilor de la cel puţin 9.300 de contracte, pentru a-şi promova ilegal serviciile de energie şi gaze. Aceasta nu este singura neregulă descoperită de Autoritatea italiană pentru protecţia datelor. Se pare că,  Enel Energia ar fi achiziţionat şi de la patru companii datele personale a 978 de utilizatori care nu aparţineau reţelei de vânzări a companiei. La rândul lor, aceste companii au fost amendate cu 1,8 milioane de euro în iunie. Mai mult, acestea au avut și unele baze de date confiscate.

În urma acestor incidente, Enel s-a ales cu cea mai mare emisă vreodată de Garante. Implicați în acest caz au fost și poliția financiară italiană.

Autoritatea de reglementare a mai spus că sistemele de informare pentru managementul clienţilor şi activarea serviciilor de la Enel Energia au arătat „deficienţe grave de securitate”.