Gripa face noi victime, mai ales în București
În săptămâna 19 – 25 februarie, în România s-au înregistrat 2.781 de cazuri de gripă clinică. Gripa a cauzat, în această perioadă, patru decese.
Gripa clinică este un fenomen răspândit la nivel național, cele mai multe cazuri fiind în municipiul Bucureşti, 464 de cazuri.
Județul Cluj se află pe locul doi din România la numărul de îmbolnăviri, fiind înregistrate 261 de cazuri. Numeroase cazuri de gripă au fost înregistrate și în Braşov (214), Prahova (185) şi Iaşi (163), transmite Institutului Naţional de Sănătăte Publică (INSP).
Numărul total al cazurilor de infecții respiratorii: 95.217
În plus, s-au înregistrat 28 de cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe (SARI) și 125 de cazuri de gripă confirmată de laborator (7 cu virus gripal AH1, 8 cu virus gripal AH3, 97 cu virus A nesubtipat şi 13 cu virus B). Dacă vorbim despre numărul total al cazurilor de infecții respiratorii, care cuprind gripa clinică, IACRS şi pneumonii, totalul ajunge la 95.217 cazuri în săptămâna menționată, arată datele Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul INSP.
Ce este gripa
Gripa este o boală infecțioasă cauzată de un virus. Simptomele pot fi blânde sau severe. Cele mai întâlnite simptome sunt: febră, congestie nazală, durere de gât, dureri musculare, dureri de cap, tuse, strănut și starea de oboseală. Aceste simptome se instalează de obicei la două zile după expunerea la virus și durează mai puțin de o săptămână. Cu toate acestea, tusea poate să dureze mai mult de două săptămâni. La copii, mai pot apărea și diareea și stările de vomă, acestea fiind însă rare în cazul adulților. Diareea și stările de vomă apar și în cazul gastroenteritei, o boală ce nu are legătură cu gripa, existând posibilitatea de a fi asociate în mod eronat gripei. Printre complicațiile gripei se numără pneumonia virală, o a doua pneumonie bacteriană, sinuzită, dar și înrăutățirea condițiilor medicale deja existente, precum astmul bronșic sau insuficiența cardiacă.