Stenograme incendiare. Liberalii pun în cârca PSD legiferarea traseismului. Inițiatorii sunt, însă, doi miniștri PNL
Ședință incendiară, duminică, la PNL. Dacă în ceea ce privește data la care vor avea loc alegerile prezidențiale, liberalii au fost de acord să meargă pe mâna PSD, proiectul de OUG care dă unde verde traseismului politic în cazul primarilor a încins spiritele în rândul membrilor partidului.
Unele voci din PNL au susținut că în spatele acestui OUG se află PSD, însă ei au fost contraziși chiar de Nicolae Ciucă, președintele partidului, care a precizat că de fapt inițiatorii sunt doi miniștri PNL.
Proiectul de act normativ cu privire la „traseismul politic” a fost pus în transparență decizională de Ministerul Afacerilor Interne în ceea ce privește comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare. Există însă o derogare în privința traseismului politic care a devenit subiectul unor discuții aprinse la PNL, duminică.
În prezent, nu pot candida primarii din partea unui alt partid, față de cel din partea căruia au candidat în 2020. Ordonanța dă practic undă verde traseismului. Concret, primarii nu își vor pierde mandatul dacă merg pe listele altui partid față de cel din partea căruia au fost aleși la alegerile trecute.
Liderii coaliției susțin că această măsură nu încurajează traseismul și că practic nu le îngrădesc dreptul aleșilor locali. Ei pot să candideze din partea cărui partid vor. Au fost nemulțumiri în PNL, iar mai mulți politicieni s-au opus acestei măsuri. Florin Roman, de exemplu, potrivit unor surse Digi24, ar fi spus că decizia vine de la Marcel Ciolacu, cel care a dat undă verde acestui traseism, „pentru a nu-și pierde mandatul”.
Printre cei care s-au opus acestei decizii se numără și Cristian Buican, lider de la Vâlcea. El a declarat că PNL s-a opus ani de zile unei astfel de măsuri și că este o linie roșie.
Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a răspuns că măsura vine de la miniștrii PNL, adică de la Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, și Cătălin Predoiu, ministrul de Interne.
La rândul lui, Veștea, s-a apărat, spunând că este o măsură decisă de coaliție – „noi am făcut așa cum ne-a spus coaliția”.
După ce Cristian Buican, liderul de la Vâlcea, a cerut să se dea vot pentru acest proiect privind traseismul politic, președintele PNL ar fi suspendat ședința, potrivit unor surse citate de Digi24.
Consens în privința alegerilor prezidențiale
Liberalii au fost de acord, însă, în privința alegerilor prezidențiale în ședința de duminică, adică cu propunerea social-democraților de devansare a termenului pentru prezidențiale.
Vor urma în zilele următoare mai multe ședințe la PNL pe aceste subiecte – listele pentru eoruparlamentare, primăria capitalei și altele.
Stenogramele incendiare
Iată câteva din cele mai importante declarații ale membrilor PNL:
Florin Roman: „Ciolacu dă undă verde la traseism ca să nu își piardă mandatul”
Cristian Buican: „Mă opun legiferării traseismului. PNL a mers astfel în campanie ani de zile. Este linie roșie”.
Florin Roman: „Ciolacu e cel care organizează alegerile, Ciolacu dă undă verde la traseism ca să nu își piardă mandatul”.
Nicolae Ciucă: „Ordonanțele au fost inițiate de domnii Veștea și Predoiu”
Lucian Bode: „Nu trageți în mesager. Inițiator e Guvernul României, doi miniștri PNL, Interne și Dezvoltare. OUG nu o dă grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaților, o dă Guvernul României, iar inițiatorul, așa cum v-am spus sunt doi miniștri, două ministere, care aparțin PNL”.
Adrian Veștea: „Dar nu e decizia noastră, noi facem ce ne spune Coaliția”.
OUG privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, în transparență decizională
Ordonanţa de urgenţă care prevede comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, pe data de 9 iunie, a fost publicată în transparenţă decizională de către Ministerul Afacerilor Interne. PNL și PSD au ajuns în privința unui acord privind comasarea.
„Desfăşurarea la aceeaşi data a celor două tipuri de scrutin are numeroase beneficii şi poate motiva cetăţeni să se prezinte la urne asigurând o reprezentativitate mai mari a membrilor din România în Parlamentul European, consolidând poziţia României în Uniunea Europeană, prin transmiterea unui semnal clar că îşi doreşte să urmeze poziţia pro-UE şi proiectele pentru dezvoltarea Uniunii pentru toate unităţile administrativ-teritoriale”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.