Lupta contra obezității începe cu educația copiilor pentru sănătate, spune ministrul Rafila
Lupta contra obezității începe cu educația copiilor pentru sănătate, cu un plan de țară și cu explicarea că această boală nu se rezolvă cu un medicament ”minune”, subliniază ministrul Rafila.
Ministrul Sănătății pledează pentru introducerea disciplinei curriculare ”Educația pentru sănătate” la cursurile primare și gimnaziale pentru combaterea obezității și modificarea trendului de creștere a numărului copiilor și tinerilor supraponderali și obezi.
Prin această nouă disciplină, se va reuși schimbarea comportamentală care este esențială în combaterea acestui fenomen periculos.
„Aş vrea să revin, la mine deja a devenit un soi de obsesie, la Educaţia pentru sănătate. Copiii nu vor şti să se alimenteze corect ca structură alimentară în primul rând, nu vor face educaţie fizică, dacă lucrurile acestea nu sunt foarte bine fundamentate încă din primii ani de şcoală, de la şcoala primară, ulterior în gimnaziu. Cred că putem să facem împreună cu Ministerul Educaţiei. (…) Am convingerea că, anul viitor, promisiunea doamnei ministru Deca că vom introduce ca şi disciplină curriculară Educaţia pentru Sănătate, la şcoala primară măcar sau şi la gimnaziu ar fi şi mai bine, va include şi această pledoarie şi informarea copiilor legat de modul în care trebuie să se alimenteze şi să practice activitatea fizică”, a precizat ministrul Rafila, la conferinţa „Obezitatea – problemă de sănătate publică: informare, conştientizare, educaţie medicală”.
Nu este un medicament minune contra obezității
Pentru a stăvili amploarea acestui fenomen, ministrul Sănătății spune că este necesar un plan de țară și subliniază că obezitatea nu se tratează cu un medicament ”minune”.
„Cel mai important lucru cred este să avem un plan de ţară cum să putem să rezolvăm această problemă, care nu o să se rezolve prin administrarea unui produs medicamentos care este foarte la modă acum. Lumea crede că rezolvarea problemei legate de obezitate, de multe ori, se poate rezolva medicamentos foarte simplu, putem să mâncăm oricât, dar avem un medicament minune care combate obezitatea. Nu, este o boală multifactorială. (…) Noi discutăm despre obezitate în contextul sănătăţii, dar educaţia are un rol esenţial, dezvoltarea economică, accesul la alimente de bună calitate. Toate lucrurile acestea sunt cele care pot să ducă la schimbarea unui trend şi la îmbunătăţirea indicatorilor stării de sănătate a oamenilor din România”.
Potrivit OMS, în cazul în care nu vor fi luate măsuri eficiente pentru prevenire şi tratament, în 2025 mai mult de 50% din populaţia lumii va fi obeză. Supraponderabilitatea şi obezitatea constituie acumulări anormale sau excesive de grăsimi, iar indicele de masă corporală (IMC – raportul greutăţii în kg la pătratul înălţimii în metri) se utilizează pentru clasificarea excesului de greutate şi a obezităţii la adulţi.