Cum se face de vine MUMIA la grădină, în București. Povestea adevărată
O producție egipteană lansată în anul 1969, care a ieșit din tiparele tradiționale ale industriei cinematografice egiptene de la acea vreme, fiind singurul lungmetraj al regizorului Shadi Abdel Salam. Acesta a evocat spiritul Egiptului Antic printr-o narațiune care se concentrează pe dilema morală a unei populații tinere și moderne dintr-o cultură străveche.
Criticii egipteni consideră „Mumia” drept unul dintre cele mai importante filme egiptene. Iată că acest film de referință în istoria cinematografiei mondiale poate fi văzut joi, 13 august, în cadrul CINEVARA, în grădina Rezidenței BRD Scena9 (Str. I.L. Caragiale 32), de la ora 21.00. Ediția din acest an a programului CINEVARA este una specială, fiind organizată în parteneriat cu Film Foundation, organizație neguvernamentală înființată de regizorul Martin Scorsese cu scopul de a contribui la recuperarea și conservarea patrimoniului cinematografic mondial.
Filmul a fost restaurat în 2009 de către Cineteca di Bologna cu sprijinul organizației americane Film Foundation și Egyptian Film Center, câștigând notorietate față de versiunea inițială din 1969 filmată pe peliculă de 35 mm. În 1971, “Mumia” a fost selectată pentru a fi nominalizată la categoria „Cel mai bun film străin” în cadrul celei de-a 43-a ediție de decernare a premiilor Oscar, însă nominalizarea nu a fost aprobată.
Salim jefuise mormintele timp de zeci de ani
Bazat pe povestea adevărată a descoperirii unei ascunzători cu mumii roiale în Dayr Al-Bahri (Egipt) în 1881, acțiunea filmului „Mumia” începe în Cairo la o întâlnire a autorităților. Domnul Maspero, președintele comisiei, atrage atenția echipei sale în legătură cu recenta apariție pe piața antichităților a unor obiecte care par a fi furate din morminte știute doar de arheologi. Între timp, Salim, șeful tribului Hurabat, aflat aproape de Thebes, moare. Salim jefuise mormintele timp de zeci de ani, întreținându-și astfel semenii cu cele furate. Odată cu moartea sa, locurile în care se află mormintele sunt destăinuite fiilor lui, de la care se așteaptă să continue tradiția pentru a întreține tribul. Fiii lui Salim sunt îngroziți să afle că tribul lor și-a câștigat existența de pe urma celor morți și sunt puși în fața unei mari dileme – fie respectă dorința tatălui lor de a continua tradiția, fie anunță autoritățile și sunt forțați să întrerupă orice legătură cu familia lor. Pe lângă toate acestea, fiii lui Salim trebuie să se lupte și cu Ayoub și Mourad, doi negustori rivali care vor să le strice planurile bărbaților.
Selecția filmelor a fost făcută de către Richard Peña
CINEVARA este un program de proiecții de film în aer liber al Fundației9, disponibil publicului larg pe toată durata verii, produs și găzduit de Rezidența BRD Scena9, hotspot cultural BRD – Groupe Société Générale. Anul acesta CINEVARA ajunge la a doua ediție, după debutul său din 2019.
Selecția filmelor a fost făcută de către Richard Peña, profesor la School of The Arts, Columbia University și fost director de programe la Film Society of Lincoln Center din New York, Statele Unite ale Americii. CINEVARA readuce în atenția publicului documentare, dar și lungmetraje clasice de ficțiune semnate de regizoare ca Djibril Diop Mambéty, Kim Ki-young, Metin Erksan și Sergei Parajanov. După Mumia, programul va continua pe 20 august cu filmul „Culoarea rodiei” (1968, Sergei Parajanov), apoi pe 27 august – „Touki Bouki” (1973, Djibril Diop Mambéty) și 3 septembrie – „Poveste din Taipei” (1985, Edward Yang).