Grecii de la PPC care au înlocuit Enel în România, afaceri cu rușii de la Lukoil
O companie deținută de grecii de la PPC a acordat un contract de 54,7 milioane de lei rușilor de la Lukoil România.
Se spune că afacerile încheiate cu companiile cu capital rusesc contribuie la mașina de război a lui Putin. Un exemplu în acest sens îl reprezintă compania Lukoil, subsidiara din Bulgaria, unde activează pe piața de rafinare și de distribuție carburanți. Conform unui material apărut în Politico, țarul de la Moscova câștigă 1 miliard de euro din afacerile Lukoil pentru că beneficiază de niște lacune în sistemul de sancțiuni bulgăresc.
Lukoil este prezent și în România, cu rafinăria Petrotel Ploiești și cu peste 300 de benzinării. După apariția sancțiunilor, se spune că petrolul cumpărat de Lukoil România nu mai vine din Rusia, însă profitul este exportat în țara mamă. Compania petrolieră rusă are și după declanșarea războiului clienți din sfera instituțiilor publice sau companii deținute de stat sau de autoritățile locale, ultimele dintre ele fiind Primăria Tg. Jiu, Primăria Blaj, Aquavas Vaslui.
Există însă și un contract, de dată recentă, semnat cu Rețele Electrice Muntenia SA, fosta E-Distribuție Muntenia. Această societate, care asigură distribuția de energie electrică în București, Giurgiu și Ilfov, aparține de grecii de la PPC, cei care au cumpărat activele italienilor de la Enel. PPC cumpără motorină de la Lukoil pentru o sumă de 54,7 milioane de lei.
PPC, cocoșată de moștenirea Enel
Serviciile considerate foarte slabe ale italienilor de la Enel se răsfrâng și asupra cumpărătorilor. În plus, PPC este nevoită să suporte și sancțiunile căpătate de foștii proprietari si distribuției din București, Ilfov și Giurgiu. De exemplu, Curtea de Apel București a respins recent cererea de suspendare a sancțiunii contravenționale aplicate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) operatorului economic PPC ENERGIE S.A. (fostă Enel Energie SA), respectiv a amenzii contravenționale în valoare de 52.019.254,19 lei (10.403.850,83 euro).
Acțiunea de suspendare a executării actului administrativ și suspendare a deciziei nr. 16/18.10.2023, parte a Dosarului 7965/2/2023, care se află pe rolul Curții de Apel București a primit, pe 22.12.2023, această decizie de respingere, care are drept de recurs în termen de 5 zile de la data comunicării.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a sancționat cu amendă contravențională în valoare de 52.019.254,19 lei (10.403.850,83 euro), operatorul economic Enel Energie SA, pentru nerespectarea prevederilor art 1, alin 1 (1), lit. a) și b) din OUG 27/2022, privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale, în perioada 1.04.2022 – 31.03.2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energie cu modificările și completările ulterioare.
PPC, acuzată că manipulează factura de curent
Pe zona de furnizare de curent, PPC a fost acuzată că manipulează factura de curent. Ștefan Diaconu, fost matematician la Transelectrica, a demonstrat că grecii de la PPC, prin PPC Energie Muntenia, ciupesc la regularizare câțiva lei, dar dacă adunăm fiecare ciupeală din aceasta pentru fiecare client ar rezulta o sumă consistentă.
”Aşa cum se vede din exemplul de mai jos consumatorul a transmis în perioada de facturare
01.01.2024 – 31.01.2024 indecşii rezultând un consum de 93 kWh < 100 kWh, deci la care trebuia aplicat tariful de 0,68 lei/kWh.
În data de 05.01.2024 cu ocazia regularizării, distribuitorul a înregistrat un consum de 23 kWh pe baza căruia furnizorul a estimat un consum mediu de 4 kWh/zi adică
104 kWh > 100 kWh pentru următoarele 26 de zile. Plecând de la această estimare, furnizorul a facturat anticipat consumul de 23 kWh cu 0,80 lei/kWh fără să aştepte index-ul final de la sfârşitul perioadei de facturare.
Restul de consum de 70 kWh l-a facturat pe baza unui consum real cu tariful de 0,68 lei/kWh.
Astfel în loc de 63,24 lei cât ar fi trebuit să factureze la data 10 februarie 2024 (data emiterii facturii) pe baza consumului real înregistrat la aceea dată, furnizorul a facturat 66,01 lei pe baza unui consum estimat !
Diferenţa nu pare semnificativă. Dar la un consuma mare situaţia se schimbă!” este declarația lui Ștefan Diaconu.
Lukoil, prinsă cu fură la pompă
Paul Anghel, director în cadrul ANPC, a desfășurat o acțiune de verificare la stația de distribuție a carburanților din Ciolpani, județul Ilfov, aparținând operatorului economic Lukoil.
În urma unei sesizări, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov, sub coordonarea directorului general al Direcției Generale de Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană, din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, a desfășurat o acțiune de verificare la stația de distribuție a carburanților din Ciolpani, județul Ilfov, aparținând operatorului economic Lukoil.
Pentru abaterile de la legislația în vigoare, în domeniu, identificate, comisarii CRPCR București-Ilfov au aplicat amenzi contravenționale în valoare de 55.000 lei și măsura complementară de oprire temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor, pentru stația Lukoil Ciolpani.
„Am primit informația legată de “furtul” la pompă în urmă cu foarte puțin timp. Am considerat că se impune urgent verificarea și sancționarea acestuia. Indiferent de cât de puțini bani sunt „făcuți” aşa și indiferent care este dimensiunea financiară a celui care o face acest lucru este de netolerat. Avem suficient de multă mină în pixuri pentru a ne lupta cu orice fenomen de acest gen”, a spus Paul Anghel, director general ANPC.
La momentul controlului, au fost constatate atât practici comerciale înșelătoare – nereguli care țin de calibrarea pompelor de alimentare cu carburant, cât și referitoare la produsele aflate la comercializare în magazine.
„Mai exact, la momentul controlului, operatorul economic comercializa produsul benzină ECTO 100. La ridicarea pistolului din pompa de alimentare fără acționarea acestuia, pe display-ul pompei se evidenția: Litri 0,04 respectiv 0,05, Lei 0,30 respectiv 0.37. La determinarea cantității de produs cu vasul etalon de 20 litri, la cele două pompe s-a constatat o diferență în minus de 0,05 respectiv 0,07 litri”, susțin comisarii.
Afaceri greco-ruse pe tărâm românesc
Relațiile comerciale dintre PPC și Lukoil nu se rezumă doar la motorină. Recent, Public Power Corporation (PPC)s-a înțeles cu Lukoil pentru achiziția parcului eolian deținut de acesta în România.
PPC Renewables a semnat un acord cu subsidiarele europene ale grupului Lukoil pentru achiziția a 100% din Land Power SRL, care deține un parc eolian aflat în funcțiune în România cu o capacitate instalată totală de 84MW. Parcul eolian produce peste 200 GWh pe an, deoarece este situat în regiunile Dorobantu și Topolog din estul României, care au cel mai bun potențial eolian din țară.
PPC Renewables este parte din Public Power Corporation (PPC), cea mai mare companie energetică din Grecia, la care statul elen este cel mai mare acționar, cu peste 34% din capital, și care se află în curs de preluare a principalelor operațiuni din România ale italienilor de la Enel.
Tranzacția a fost realizată în urma unei proceduri competitive, la care au participat companii internaționale, iar PPC Renewables a fost selectată drept candidat preferat. Kommunalkredit Austria AG a acționat în calitate de consultant exclusiv pentru PPC Renewables.