De ce Franța a făcut din avort un drept constituțional. Lecții din America și Polonia
Francezii sunt printre cei mai puternici susținători ai dreptului legal la avort, cu 82% în favoarea acestuia, mult înainte de 63% în Polonia și 55% în America.
Franța, semnatară a Declarației Drepturilor Omului în 1789, nu a fost întotdeauna în fruntea asigurării drepturilor femeilor. Acestea au trebuit să aștepte până în 1944 pentru a obține dreptul de vot, cu 16 ani mai târziu decât femeile britanice. Avortul a devenit legal în Franța abia în 1975. Cu toate acestea, pe 4 martie, atunci când parlamentul Franței a votat pentru a face avortul un drept constituțional, Franța a devenit prima țară care a făcut acest lucru în mod explicit. „Locul femeilor s-a schimbat pentru că Franța s-a schimbat,” a declarat Yaël Braun-Pivet, prima femeie care conduce Adunarea Națională, care a prezidat votul. Seara trecută, Turnul Eiffel a fost luminat cu cuvintele „Corpul meu, alegerea mea”, scrie The Economist.
Votul copleșitor al legislatorilor francezi, care au susținut revizuirea constituțională cu 780 de voturi pentru și doar 72 împotrivă, a fost un moment rar de unitate transpartinică. Inițial impulsionată de opoziția de stânga, propunerea a obținut săptămâna trecută sprijin neașteptat în Senat, controlat de opoziția de dreapta. Ministrul justiției, Eric Dupond-Moretti, a petrecut ore încercând să câștige sprijinul senatorilor acolo. Emmanuel Macron, președintele francez centrist, a profitat apoi de ocazie pentru a trimite revizuirea zile mai târziu la o ședință comună a celor două camere în Versailles, unde este necesară o majoritate de trei cincimi pentru a revizui constituția. Această limită a fost depășită cu mult.
Unii legislatori francezi, inclusiv șeful Senatului, Gérard Larcher, au argumentat că nu era necesar să consfințească dreptul la avort în constituție, deoarece era deja protejat de lege. Constituția, a argumentat Larcher, nu era un „catalog” de drepturi sociale. Nu exista o amenințare iminentă la aceste drepturi. Mai mult, francezii sunt printre cei mai puternici susținători ai dreptului legal la avort, cu 82% în favoarea acestuia, mult înainte de 63% în Polonia și 55% în America.
Dar legislatorii francezi, în special cei de stânga, s-au preocupat de modul de protejare a dreptului la avort împotriva oricărei încercări viitoare de a-l revoca, în special după ce Curtea Supremă a Americii a anulat în 2022 hotărârea de lungă durată care interzicea statelor să interzică avortul acolo. Guvernul naționalist al Poloniei a restricționat sever avortul în 2020. În Franța, activiștii se uită cu teamă la următoarele alegeri prezidențiale, în 2027, și la posibilitatea unei victorii a dreptei dure. Deși Marine Le Pen, liderul naționalist, nu face campanie împotriva dreptului la avort și a susținut revizuirea constituțională săptămâna aceasta, 42 din cei 87 de deputați colegi au votat împotrivă, s-au abținut sau nu au participat. Dezvăluind propunerea anul trecut, Macron a declarat că vrea să se asigure că dreptul este „ireversibil”.
Mulți legislatori francezi au făcut săptămâna aceasta și un alt punct: că votul a fost un mesaj de susținere pentru femei în alte părți. A fost o campanie „pentru cei care rezistă lui Trump, Bolsonaro, Orban, Milei, Putin, Giorgia Meloni”, a declarat Laurence Rossignol, senator socialist care a făcut lobby pentru revizuire, primit cu ovațiile tuturor partidelor. Pentru Macron, care conduce un guvern minoritar impopular care a abordat recent dreapta în ceea ce privește imigrația, este și o modalitate de a-și consolida sprijinul din partea stângii și, pentru o dată, de a câștiga aprobarea momentană a majorității francezilor.