Fermierii din Vrancea, supărați foc pe rachetele antigrindină: aduc seceta și pun viața în pericol
Fermierii din Vrancea sunt convinși că sistemul antigrindină este responsabil pentru seceta din zonă și transmit un ultimatum către Ministerul Agriculturii, căruia îi cer cu insistență realizarea unui studiu unui studiu de impact privind utilitatea acestuia.
Mai mult de atât, fermierii spun că le este pusă chiar viața în pericol. De altfel, nu o dată s-a întâmplat ca rachetele să nu explodeze și să cadă prin curțile oamenilor.
În opinia agricultorilor vrânceni, „o contribuţie determinantă în instalarea secetei pedologice extreme în zonă, îl reprezintă sistemul antigrindină şi de atragere a precipitaţiilor. Mai exact, sistemul antigrindină, pentru că acesta nu funcţionează decât din punctul de vedere al protecţiei antigrindină”, susține Asociaţia Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice (ACCPT) Vrancea.
Fermierii cer studiu de impact
În ciuda demersurilor făcute de fermierii vrânceni, începând cu 2022, autoritățile nu au întreprins nici o măsură în ceea ce privește realizarea acestui studiu. Agriucltorii spun că au identificat ei cu sprijinul Forumului APPR o entitate imparţială si de specialitate care ar putea sa realizeze un studiu obiectiv care să demonstreze sau nu eficienţa si utilitatea sistemului antigrindină.
„Având în vedere faptul că, până acum, nici una din propunerile noastre făcute în vederea îmbunătăţirii funcţionării sistemului, nu a fost luată în considerare şi amintim pe lângă studiul de impact, de suspendarea activităţii de lansare a rachetelor pe o perioadă de probă relevantă pentru evidenţierea cantităţii de precipitaţii, de montarea unui sistem de urmărire şi monitorizare, de tip GPS, a rachetei pentru a se evidenţia traiectoria şi locul deflagraţiei sau de modificarea procedurii de tragere, Adunarea Generală a ACCPT Vrancea a luat hotărârea, în unanimitate, de a da un ultimatum autorităţilor şi de a demara, în cazul lipsei unor măsuri concrete, a procedurilor care presupun organizarea unui protest!, se arată în comunictul fermierilor.
Concet, aceștia se referă la un protest autorizat, organizat cu utilaje agricole.
Protestul ar urma să aibă loc până la începerea sezonul de funcţionare a sistemul antigrindină, deoarece fermierii nu pot face faţă încă unui sezon de trageri cu rachete antigrindină desfăşurat așa cum a avut loc și în anii agricoli anteriori, după cum arată asociația.
„Un alt aspect semnalat de noi anterior care ţine şi de siguranţa agricultorilor, dar şi a cetăţenilor este legat de rachetele găsite şi neexplodate pe câmp şi care pot pune în pericol oricând valori sociale importante cum ar fi viaţa sau integritatea unei persoane care s-ar putea afla în zona în care aterizează o asemenea rachetă”, se arată precizează într-un comunicat al ACCPT Vrancea.
Agricultorii spun că atât timp cât funcționarea sistemul antigrindină nu este una susţinută de un studiu de impact care să demonstreze că nu afectează cantitatea de precipitaţii și că este util fermierilor din punctul de vedere al atragerii precipitaţiilor, este „un lucru extrem ca rachetele antigrindină să fie lansate în ciuda faptului că producătorii agricoli pe care ar trebui să-i protejeze sunt împotriva lor”.
Prețuri mici
Nemulțumirea fermierilor este legată nu doar de sistemul antigrindină, ci și de preţurile mici ale produselor agricole raportate la costurile mari de producţie.
Fermierii spun că au „devenit nişte agenţi economici care nu-şi mai pot face un management corespunzător în ferma lor, datorită preţurilor mici ale produselor agricole raportate la costuri mari de producţie, datorită producţiilor mici determinate de factorii climatici si mai ales de faptul că nu le sunt accesibile nici produsele de asigurare și nici cele de creditare, din cauza pierderilor din anii trecuţi”.
Mai precis, agricultorii nu sunt consideraţi bancabili de instituţiile de finanţare, în ciuda măsurilor de creditare anunţate, în ultimul timp de Ministerul Agriculturii in sprijinul fermierilor. Concret, aceștia se referă la amânarea ratelor la credite sau a executării silite, actul normativ care ar urma să intre în vigoare cât de curând. Numai că băncile nu mai au răbdare și au trecut la executarea silită a fermierilor.
Fermierii din ACCPT Vrancea lucrează circa 35.000 ha de teren agricol.