Pariul ministrului Agriculturii: România să producă 9 milioane de purcei pentru a-și asigura consumul de carne
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Florin Barbu, spune că România este o țară suverană din punct de vedere agroalimentar, la acest moment, și dă exemplu acele sectoare în care produce mai mult decât are nevoie.
Ministrul Agriculturii recunoaște, însă, că sunt și altele deficitare, cum este cel al cărnii de porc, în condițiile în care importurile acoperă în mare parte consumul intern.
”La cereale avem grad de autosuficiență, la panificație la fel. România exportă mai multă pâine congelată decât importă, importă 2-3% pâine congelată. Avem grad de autosuficiență la procesare ulei, la carnea de pui de 169% – exportăm în Germania și Franța, cel mai mult -, dar și la ouă”, a declarat ministrul Agriculturii la Realitatea Tv.
Investiții în fermele de reproducție
România exportă cereale și importă carne de porc, în condițiile în care sectorul de creștere a porcului s-a prăbușit practic, în ultimii ani, în mare parte și din cauza pestei porcine africane, care a afectat efectivele de animale din marile complexe.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, spune că șeptelul se poate reface prin investiții susținute în zootehnie, mai precis pe partea de reproducție.
„Avem un sector deficitar la suine, in momentul de față am lansat și suntem în execuție cu aproape 56.000 de locuri de cazare în reproducție, din luna iulie lansăm încă 100.000 de locuri de cazare, pentru că pariul meu cu MADR este de a produce 9 milione de purcei de care România are nevoie pentru a-și asigura siguranța alimentară la carnea de porc”, a mai declarat ministrul Agriculturii.
Pentru ca fermierii români să fie competitivi, ei trebuie să producă purceii în România. Motivul este simplu: un purcel care vine din import are un preț undeva la 120 de euro.
Dacă România importă cinci milioane de purcei pentru fermele de îngrășare, pentru a avea gradul de autosuficiență de care are țara noastră are nevoie, înseamnă practic că fermierii români fac să plece în afară din România aproape 60 de euro pe purcel. La 5 milioane de purcei aduși din import, aceasta înseamnă 300 de milioane de euro, bani care ar trebui să rămână în fermele din România și să le ajute să se dezvolte.