Mare eveniment NATO în România! Prânzul și cina, maxim 300 de lei. Un buchet de flori, 150 de lei
La finele acestei luni, va avea loc la București evenimentul „ROMÂNIA–NATO, 20 de ani”, cu prilejul împlinirii a 20 ani de la aderarea României la NATO.
Guvernul adoptă azi o Hotărâre prin care stabilește devizul estimativ pentru organizarea și desfășurarea evenimentului „ROMÂNIA–NATO, 20 de ani”, cu prilejul împlinirii a 20 ani de la aderarea României la NATO, în România, în data de 26 martie 2024. Finanţarea cheltuielilor aferente organizării și desfășurării activității prevăzute la alin. (1), în valoare de 750.000 lei, se suportă de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Apărării Naţionale aprobat pentru anul 2024 prin Legea bugetului de stat pe anul 2024 nr. 421/2023, de la capitolul 60.01 „Apărare”, titlul „Bunuri şi servicii”, conform devizului estimativ de cheltuieli
Conform anexei la proiect, se poate observa că suma maximă pentru un prânz este de 300 de lei, ca și pentru o cină. Buchetele de flori nu pot fi mai scumpe de 150 de lei.
Prin participarea la eveniment a Secretarului General al Alianței Nord-Atlantice, a unor înalți oficiali din conducerea NATO, a miniștrilor și șefilor apărării din țările membre ale Alianței, România își va consolida profilul de aliat responsabil şi de încredere în cadrul NATO. Evenimentul va contribui la consolidarea rolului strategic al țării noastre în arhitectura de securitate pe flancul estic al Alianței și va evidenția angajamentul continuu al României şi al aliaţilor pentru securitatea şi apărarea comună, se spune în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Conform documentului, „ROMÂNIA–NATO, 20 de ani” – Evenimentul organizat la Bucureşti, la Palatul Parlamentului, contribuie la promovarea valorilor instituţiei militare și reliefează importanța apartenenței țării noastre la Alianța Nord-Atlantică. Complexitatea evenimentului implică necesitatea asigurării unui nivel calitativ corespunzător, similar celor asigurate de celelalte state membre NATO, pentru acțiuni protocolare. La momentul actual, cadrul juridic general aplicabil instituțiilor publice, în materie de organizare în țară a acțiunilor de protocol și reprezentare este legiferat de Hotărârea Guvernului nr. 552/1991 privind normele de organizare în țara a acțiunilor de protocol, cu modificările ulterioare. În vederea asigurării unui nivel calitativ corespunzător și a standardelor necesare organizării acțiunilor protocolare pe timpul evenimentului, se impune un cadru legal privind normele de cheltuieli, temporar și exclusiv dedicat acestui obiectiv.Actualele reglementări în domeniu creează mari dificultăți în organizarea corespunzătoare a acțiunilor de protocol și reprezentare, din cauza dezechilibrului existent între baremele legale de cheltuieli – stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 552/1991, cu modificările ulterioare și prețurile practicate în prezent de prestatorii de servicii și de furnizori.