Operație pe creier prin pleoapă, în premieră națională, la Spitalul Militar ”Carol Davila”
Prima operație pe creier prin pleoapă pentru înlăturarea unei zone din creier răpunzătoare de crizele de epilepsie fost realizată, în premieră națională, de o echipă multidisciplinară la Spitalul Militar Central ”Carol Davila”.
Pacientul este un bărbat în vârstă de 49 de ani, cunoscut cu un accident vascular cerebral ischemic major la nivelul emisferului cerebral stâng (în perioada perinatală) și crize de epilepsie încă din copilărie. Când a ajuns în atenția echipei medicilor de la Spitalul Militar Central ”Carol Davila” frecvența crizelor era de aproximativ 3-4 crize pe săptămână.
Planul a fost discutat în echipa multidisciplinară, care a stabilit că pentru acest caz cea mai bună opțiune era un abord care nu a mai fost încercat până acum în România, printr-o incizie utilizată strict în chirurgia oculoplastică, la nivelul pleoapei stângi.
Echipa neurochirurgicală , condusă de prof. univ. Dr. Dan Corneci, autoarea acestei premiere naționale este formată din cpt. Dr. Ciobotaru Georgian – medic specialist neurochirurg și lt. Dr. Ancuța Mădălina – medic rezident neurochirurg) a fost asistată de o echipă anestezică dedicată (dr. Ligia Torsin – medic specialist ATI și medicii rezidenți ATI – dr. Anca Raluca Achim și Dr. Andra Georgiana Nenciu)
Această intervenție chirurgicală de excepție a durat șase ore.
Cpt. Med. Georgian Ciobotaru, medic specialist neurologie, a precizat: ”Incizia clasică, cea standard prin tâmplă, chiar și cea minim invazivă, mică, având ca parte un pic mai neplăcută traversarea mușchiului care poate să fie dureroasă câteva zile sau săptămâni de la intervenție. Trecerea prin orbită nu presupune astfel de probleme sau astfel de dureri postoperatorii”.
Nicio criză
La trei luni de la intervenție, frecvența crizelor a scăzut de la trei-patru crize pe săptămână la … niciuna în trei luni!
Definiția de „caz vindecat” totuși este absența crizelor timp de doi ani de la intervenție, pacientul rămânând atent monitorizat în această perioadă de către echipa de neuroepileptologie”, mai precizează medicul Ciobotaru Giorgian