Incredibil ce preț are miezul de nucă de Mucenici: și de două ori mai scump decât ceafa de porc
Cum mâine este sărbătoarea Sfințiilor Mucenici, miezul de nucă este la mare căutare, iar ofertele sunt și ele pe măsură. Se ajunge chiar la 60 de lei/kg, de exemplu, în supermarketuri, adică de două-trei ori mai mult decât un kilogram de carne, fie el de porc sau de pui.
În piețe, kilogramul de miez de nucă se vindea înainte de sărbătoarea Sfinților Mucenici la prețuri cuprinse între 33 și 60 de lei. La Piața Obor din București, un kilogram de miez de nucă costa 35 de lei, cam tot atât cât era și în Piața Dacia din Brașov. Ceva mai piperat, era, însă, în Piața Gemeni din București, unde miezul de nucă se vindea cu până la 60 de lei /kg.
Ofertă în supermarketuri
Supermarketurile au ceva oferte de Mucenici la miezul de nucă, dar chiar și așa vorbim de un preț de circa 45 lei/kg, adică cam cât două kilograme de ceafă de porc.
La Mega Image de exemplu, se găsește miez de nucă la 330 grame la un preț de 15,49 lei, cu reducere de 25%, adică cam cât un kilogram de pulpe de pui, de exemplu și ele la reducere.
În același timp, la Kaufland, miezul de nuca la 500 grame costă 29,9 lei, comparativ cu 17,99 lei/kg la spata de porc sau 19,99 lei/kg, iar gulașul de porc – 19,9 lei/kg. La Auchan, în schimb, ceafa de porc fără os costa 23.9 lei/kg
Rețete de Mucenici în funcție de regiuni
Creștinii ortodocși sărbătoresc pe data de 9 martie Sfinții Mucenici, iar cu această ocazie gospodinele pregătesc mucenici – muntenești sau moldovenești, în funcție de zonă, cu nucă din belșug.
Rețetele diferă totuși în funcție de regiuni. Așa de exemplu, aluatul de mucenici moldovenești este același ca la cozonac. El se modelează în formă de opt, iar odată scoși din cuptor, mucenicii se ung cu miere și se presară nucă pe deasupra.
În sudul țării, mucenicii muntenești se fac din figurinele din aluat, numite „sfințișori” sau „mucenici” în formă de opt, care se fierb în apă cu mirodenii, zahăr și nucă.
Pe 9 martie sunt prăznuiți cei 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia
Pe 9 martie sunt prăznuiți cei 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia – cei care au refuzat să se închine idolilor, au fost întemnițați și bătuți cu pietre.
Sfinții 40 de mucenici erau soldați creștini, aflați în slujba împăratului roman pagân Licinius. Aflând despre credința lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Refuzând, au fost întemnițați timp de opt zile și bătuți cu pietre. Prin semne divine au fost însă întăriți în dreapta credință. În cele din urmă, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei.
În acea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor. În zori, au fost scoși vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor și au fost lăsați să-și dea sufletele.
Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, prăznuită pe 9 martie, s-a suprapus peste începerea anului agricol tradițional dinaintea creștinării și a generat o sărbătoare tradițională din România și Republica Moldova: Mucenicii sau Măcinicii. În credința populară a Românilor, în ziua Sfinților Mucenici se încheie zilele babelor, zile capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moșilor, zile calde.