Hunedoara, județul cu cei mai mulți fermieri cu probleme la APIA
APIA îi somează pe fermierii care au încasat subvențiile ilegal să dea banii înapoi, în caz contrar riscând să fie executați silit de ANAF. Topul județelor cu cei mai mulți fermieri aflați în această situație este condus de Hunedoara, unde au fost înregistrate 1.811 astfel de cazuri, fiind vorba de un prejudiciu de peste 4 milioane de lei.
Locul doi în clasament este ocupat de județul Bistrița-Năsăud, unde 1.215 fermieri au încasat ilegal subvenții în sumă de 3,1 milioane lei, după care urmează Caraș-Severin, cu 939 fermieri, care au obținut ilegal subvenții în sumă de 6,3 milioane lei.
Ce s-a întâmplat la Hunedoara
Conducerea APIA Hunedoara susține că problemele au apărut, deoarece acești fermieri au anunțat o anumită suprafață, care nu a reieșit la monitorizare, când s-a descoperit că este vorba de suprafețe mai mici.
„De aici, diferența de sume. Pentru fermierii care mai trebuie să ia subvenție, vom face compensări, iar pentru ceilalți am anunțat la ANAF», a declarat Veronica Topor, directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură Hunedoara.
Ce spune legislația
Dacă se constată că un beneficiar nu îndeplinește criteriile de eligibilitate sau nu respectă angajamentele ori alte obligaţii legate de condiţiile pentru acordarea ajutorului sau sprijinului prevăzute de legislaţia agricolă sectorială, atunci nu se face plata sau ori se retrage în întregime sau parţial. Când este realizată o plată necuvenită, beneficiarul rambursează suma respectivă împreună cu dobânda aferentă acesteia, dacă este cazul. Dobânzile se calculează pentru perioada cuprinsă între termenul-limită de plată pentru beneficiar, care este indicat în ordinul de recuperare şi care nu poate depăşi 60 de zile şi data rambursării sau a deducerii.
De asemenea, în situația în care se stabileşte că beneficiarul a furnizat dovezi false pentru a primi sprijinul sau nu a furnizat informaţiile necesare din motive de neglijență, sprijinul se refuză sau se retrage în întregime. Totodată, beneficiarul este exclus de la aceeași măsură sau de la acelaşi tip de operaţiune pentru anul calendaristic în care se face constatarea şi pentru anul calendaristic următor.
Cele mai mari debite la Timiș
Cele mai mari debite au fost semnalate în județul Timiș, unde APIA are de recuperat de la 288 de fermieri peste 3,7 milioane de lei. Urmează apoi Bihor şi Arad, cu sume încasate ilegal de 3,2 milioane de lei în fiecare judeţ, Cluj – peste 2,2 milioane de lei de la 369 de fermieri încasați ilegal.
În total, în 2023, un număr de 12.500 de fermieri români au încasat în total 87,5 milioane de lei subvenții necuvenite. 41% dintre fermieri au returnat banii voluntar, însă sunt și fermieri executați silit de către ANAF.