Cine sunt cei mai bogați oameni din istorie. Intră Elon Musk în top 10?
Cine sunt cei mai bogați oameni din istorie, cine avea mai mulți bani, John D. Rockefeller sau Genghis Khan, Elon Musk sau Mansa Musa? Acestea sunt câteva întrebări care nu ridică semne de întrebare doar pentru curioși, dar și pentru experții care trebuie să stabilească în ce fel se măsoară bogăția și cum se face diferența între averea unei persoane care a trăit în antichitate și a unuia din secolul XXI.
Unii oameni sunt atât de bogați încât pentru restul omenirii este dificil de imaginat ce amploare poate să aibă averea lor. Potrivit lui Bloomberg, începând cu 13 ianuarie 2021, Elon Musk este cel mai bogat om în viață, cu 202 miliarde de dolari pe numele său. Această sumă reprezintă produsului intern brut combinat din Myanmar, Laos și Cambodgia, țări în care locuiesc aproximativ 76 de milioane de oameni.
Dar cu toate acestea, Musk nu este listat nici măcar în top 10 cei mai bogați oameni din lume. Potrivit lovemoney.com, proprietarul Tesla are o avere mai mică decât ultimul din acest top, Muammar Gaddafi.
Iată o listă cu cei mai bogați oameni din istorie
Augustus Caesar (63 î.Hr.-14 d.Hr., împărat roman) 4,6 trilioane de dolari
Primul împărat roman, care a condus vastul imperiu din 27 î.Hr. până la moartea sa în 14 d.Hr., s-a lăudat cu o avere personală echivalentă cu 20% din întreaga economie a imperiului, estimată astăzi la 4,63 trilioane de dolari. La un moment dat, Augustus deținea pe numele său personal Egiptul. Cu toate acestea, averea s-a a fost ruinată în ultimii ani din viață, din cauza unor investiții economice slabe și a unor campanii militare eșuate.
Zhao Xu (1048-1085, împăratul Shenzong al Cântecului în China) – 30 de trilioane de dolari
Shenzong a condus China în perioada 1067-1085 în timpul perioadelor „Prosperitate pașnică” și „Abundență primară”, când a controlat aproximativ 30% din PIB-ul global, echivalentul a 30 de trilioane de dolari astăzi. Adept al unei politici de colectare a taxelor, administrația sa a impus și o serie de politici noi, care au încercat să îmbunătățească vieții celor săraci.
Akbar I (1542-1605, împăratul dinastiei Mughal din India) – 21 de trilioane
Renumit pentru stilul său de viață generos și patronajul artelor, acest împărat a cucerit sute de mii de kilometri pătrați de teritoriu și a condus o mare parte din subcontinentul indian, cunoscut sub numele de Imperiul Mughal din 1556 până în 1605. El a controlat aproximativ 25% din PIB-ul lumii, iar echivalentul de astăzi ar fi de 21 de milioane de dolari.
Mansa Musa (1280-1337, rege al imperiului Mali) – avere estimată la 415 miliarde de dolari
Musa I este cu ușurință unul dintre cei mai bogați oameni din istorie, acumulând echivalentul a 415 miliarde de dolari în timpul domniei sale de 25 de ani din 1312-1327. Regele din Timbuktu și împăratul imperiului Mali, controla un imens teritoriu care acoperea o mare parte din Mali și Ghana din zilele noastre, avea la dispoziție jumătate din rezerva mondială de aur, pe care o tranzacționa cu negustori din Viena, Genova și Egipt.
Andrew Carnegie (1835-1919, industriaș scoțian-american) 372 miliarde de dolari
Andrew Carnegie s-a născut într-o familie umilă din Scoția, dar a ajuns să dețină o mate parte din masiva industrie siderurgică din Statele Unite la sfârșitul secolului al XIX-lea. El a ajuns să aibă, la apogeu, o avere personală estimată de economiști în valoare de 337 miliarde dolari în zilele noastre. Un filantrop desăvârșit, Carnegie și-a oferit în ultimii ani din viață, 90% din avere diverselor instituții de caritate și instituții de învățământ.
John D Rockefeller (1839-1937) magnat american) 367 miliarde dolari
Considerat pe scară largă ca fiind cel mai bogat american care a trăit vreodată, John D. Rockefeller a fondat compania Standard Oil în 1870 și a ajuns să controleze aproximativ 90% din industria petrolieră din SUA. Economistul Peter Bernstein estimează că industriașul devenit filantrop a avut o avere personală de 367 miliarde de dolari în banii de astăzi.
Nikolai Alexandrovich Romanov (1868-1918, țarul Rusiei) 300 de miliarde de dolari
Nefericitul Nicholas Romanov a domnit în Imperiul Rus din 1894 până în 1917, timp în care a avut acces deplin la cuferele națiunii, făcându-l unul dintre cei mai bogați monarhi din istorie. După moartea sa, nu a existat nimeni care să revendice averea, estimată la 300 de miliarde de dolari în banii de astăzi.
Mir Osman Ali Khan (1886-1967, regal indian) 230 de miliarde de dolari
Ultimul conducător al Hyderabadului din India, Khan a fost lider absolut al statului princiar din 1911 până în 1948 și, pentru o bună parte a secolului al XX-lea, a fost cunoscut ca fiind cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la 2 miliarde de dolari (la începutul anilor 40), adică echivalentul a aproximativ 230 de miliarde de dolari astăzi.
William Cuceritorul (1028-1087) 228 miliarde de dolari
Primul conducător normand al Angliei, cel care a invadat insula în 1066, William Cuceritorul a pus mâna pe pământuri și a jefuit comori din Sussex până în Yorkshire. Estimările arată că acestea ar fi valorat 228 miliarde de dolari în banii de astăzi. El și-a cheltuit bogățiile fastuoase pe orice, de la tapiserii la castele, inclusiv la iconicul Turn Alb de la Turnul Londrei.
Muammar Gaddafi (1942-2011, conducător al Libiei) 212 miliarde de dolari
În 2011, oficialii libieni au estimat că liderul destituit, colonelul Gaddafi, a depus 200 de miliarde de dolari în conturi bancare secrete. Banii ar fi provenit din investiții și tranzacții dubioase realizate în timpul dictaturii sale. De asemenea o parte din bani ar fi fost furați din vânzările ilegale de petrol. Ajustată la inflație, averea acestuia este echivalentul a 212 miliarde de dolari.