Manual de manipulare pe bursă! Proprietarii Gold Corporation și-au sporit averea într-o lună și câteva zile
Cazul Roșia Montană a fost o manipulare ca la carte. Deși miza părea că este resursa de aur din Munții Apuseni, în realitate a fost vorba doar o schemă bursieră.
Controversele au explodat după decizia istorică în cazul Roșia Montană, unde România a scăpat de plata a miliarde de dolari. Președintele USR, Cătălin Drulă, acuză o posibilă manipulare a pieței de capital și îl învinuiește pe premierul Marcel Ciolacu. Verdictul a fost surprinzător, mai ales că liderii Coaliției anticipau un eșec sigur, în timp ce cotațiile la bursa companiei Gabriel Resources au explodat.
Analiza situației bursiere arată o stabilitate relativă până în februarie 2024, când acțiunile au început să crească semnificativ. Din momentul în care discuțiile despre Roșia Montană au captat atenția, cotațiile au crescut constant.
Practic a fost vorba de o manipulare imensă. Începând cu data de 31 ianuarie și până la întreruperea tranzacțiilor acțiunilor Gabriel Resources pe piața de la Toronto, pe 7 martie, compania a înregistrat câștiguri semnificative, fără a depune niciun efort, ci doar profitând de declarațiile politicienilor români. Pe 31 ianuarie, prețul unei acțiuni era de 0,45 dolari canadieni. Până la data de 7 martie, acesta a crescut constant, ajungând la 0,87 dolari canadieni, ceea ce a ridicat valoarea de piață a companiei la 897,64 milioane de dolari canadieni (aproximativ 663 de milioane de dolari americani), conform Hotnews.
Totul a pornit de la o știre neoficială apărută pe 31 ianuarie, care indica faptul că România va pierde procesul cu Gabriel Resources, iar instanța de la Washington urma să se pronunțe pe 10 februarie, stabilind că România ar trebui să plătească cel puțin 2 miliarde de dolari.
Această informație s-a răspândit rapid în presă începând cu 1 februarie, iar membrii Guvernului și politicienii din toate partidele politice au făcut declarații, toate construite pe premiza că România a suferit o înfrângere în proces.
Este însă legitim să ne întrebăm de ce politicienii nu au luat în calcul varianta unui câștig posibil. Există mai multe ipoteze: o strategie politică de a anticipa cel mai rău scenariu pentru a ieși eroi în caz de victorie, o manipulare a pieței de către guvern, conform acuzațiilor din Opoziție, sau simpla lipsă de informare a politicienilor, care ar fi mizat pe șansele reduse ale României în proces. Premierul Marcel Ciolacu a respins acuzațiile, susținând că nu a furnizat informații sau documente care să influențeze procesul, sugerând că politicienii de opoziție ar putea fi cei implicați în astfel de manevre financiare.
Cine deține compania Gabriel Resources?
Compania canadiană Gabriel Resources, care are un permis de exploatare a aurului din Roșia Montană, este deținută majoritar de cinci fonduri de investiții americane:
1. Kopernik Global Investors (17,11%)
- Sediul: Florida, SUA
- Valoare: aproximativ 6 miliarde USD
- Deține fonduri mutuale axate pe acțiuni
- A suferit pierderi de 700 milioane USD din cauza războiului din Ucraina, recuperate ulterior prin investiții în energie
2. Tenor Capital Management (16,3%)
- Sediul: New York, SUA
- Deținea anterior 16,9%, fiind cel mai mare acționar
- Oferă servicii financiare
3. Electrum Global Holdings (13,25%)
- Sediul: New York, SUA
- Fondată de Thomas Kaplan, un investitor în resurse naturale
- Se concentrează pe investiții în metale prețioase și minerit
4. Paulson & Co (12,5%)
- Fondat de John Paulson, un investitor cunoscut
- A pariat împotriva pieței creditelor ipotecare subprime din SUA în 2007, obținând un profit semnificativ
- Portofoliul a înregistrat performanțe mixte în ultimii ani
5. The Baupost Group (10,8%)
- Sediul: Boston, SUA
- Deține active de 25 miliarde USD
- A obținut un randament anual mediu de 20% de la înființare (1982)
- A investit în mai multe proiecte de extracție a aurului
Împreună, acești cinci acționari dețin 70,4% din Gabriel Resources. Compania are o capitalizare de piață de aproximativ 490 milioane USD.