RMGC + Gabriel Resources + Autoritățile României = love. O cooperativă perfectă!
În urma recentei victorii judiciare în cazul exploatării aurului de la Roșia Montană, liderii politici aflați la Putere sărbătoresc și ne amețesc cu vorbe. Cu toate că rezultatul legal poate fi considerat o victorie pentru Justiție, este important să ne amintim că acțiunile politice și declarațiile publice ale acestor lideri au contribuit la crearea și promovarea unui mediu favorabil pentru acest tip de escrocherie. În fapt, putem vorbi despre o cooperativă perfectă între cei care au generat acest conflict profitabil.
De-a lungul timpului, declarațiile iresponsabile și acțiunile politice ale unor lideri au alimentat incertitudini și speculații în piața financiară, facilitând astfel manipularea bursei de către unii actori interesați. Cu toate acestea, în momentul în care opinia publică a început să înțeleagă cum funcționează escrocheria, liderii politici s-au prevalat de faptul că schema e greu de dovedit și au mers mai departe.
Acțiunile celor care au cerut în instanță despăgubiri de la Statul Român și-au dublat valoarea într-un interval foarte scurt. Fiindcă am fost atent orientați spre ideea că România va pierde procesul și va plăti despăgubiri uriașe.
Chiar și acum, escrocheria are șanse bune să se perpetueze. Fiindcă, deși sentința e definitivă, Gabriel Resources a anunțat deja că va contesta decizia. Deci jocul bursier are toate șansele să se prelungească.
Mai suntem îndemnați să credem faptul că rolul decisiv în obținerea acestei decizii favorabile Statului Român l-a jucat echipa de experți în drept, încropită acum vreo două luni. Foarte frumos, foarte bine! Suntem gata să înghițim și această gogoașă. Dar ne întrebăm, firesc, unde sunt experții, acești formidabili magicieni, atunci când România pierde pe bandă rulantă tot felul de procese internaționale. Sau, mai precis, unde au stat ascunși până acum. Fiindcă România, se știe, este campioană europeană la disciplina sportivă numită cum-fraierim-legal-România. Ne-ar fi prins tare bine un grup permanent de experți, capabil să răstoarne în timp record așteptările cu privire la verdicte cu implicații financiare dezastruoase pentru țara noastră.
USR sesizează DNA
Uniunea Salvați România (USR) a luat rapid măsuri pe direcția acuzațiilor de manipulare a pieței de capital aduse premierului Marcel Ciolacu. Cătălin Drulă, președintele USR, a anunțat că partidul a trimis o sesizare oficială către Ontario Securities Commission, instituția de reglementare a tranzacțiilor bursiere din Canada, solicitând o investigație privind presupusele practici ilegale.
Potrivit comunicatului USR, acuzațiile vin în urma unei creșteri spectaculoase a valorii acțiunilor companiei Gold Corporation, listate la bursa din Ontario, după declarațiile făcute de premierul Ciolacu și miniștrii săi. Drulă a subliniat că aceste declarații au generat o creștere semnificativă a valorii acțiunilor, iar acționarii companiei ar fi obținut beneficii substanțiale pe baza unor informații false.
De asemenea, USR intenționează să depună o plângere penală la DNA în legătură cu acest caz, considerând că manipularea pieței de capital și subminarea economiei naționale sunt infracțiuni grave. Drulă a insistat asupra necesității unei investigații amănunțite din partea autorităților române, inclusiv a DNA, Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și Agenției Naționale de Integritate (ANI).
Într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook, Drulă a cerut demisia premierului Marcel Ciolacu, pe care îl acuză că ar fi implicat într-o presupusă schemă de manipulare a pieței de capital. Potrivit declarațiilor sale, creșterea valorii acțiunilor Gabriel Resources ar fi survenit imediat după declarațiile lui Ciolacu referitoare la iminența pierderii procesului în cazul Roșia Montană.
Ipoteza manipulării bursiere: atac politic electoral sau teorie credibilă?
Ipoteza manipulării prin declarații publice are sens. Același sens pe care l-a avut mereu bătălia declarațiilor politice pe tema Roșia Montană. Dar, în peisajul politic românesc, vocea USR este singulară. Deocamdată. Oarecum naivă este solicitarea lui Drulă ca DNA, ASF și ANI să demareze cercetări pe această temă. E un an greu pentru români. Iar aceste instituții sunt ocupate cu alte cercetări. Au alte misiuni. Curând vor trebui compromiși candidații indezirabili. Trebușcă multă pentru organe!
În spațiul media, totuși, sunt deja voci puternice care susțin ipoteza formulată de Cătălin Drulă. Nu e atât de dificil să înțelegem că valoarea acțiunilor Gabriel Resources și fluctuațiile acesteia, coordonate cu diverse luări de atitudine, spray-uri verbale dezodorizante, au aprins multe beculețe roșii. Dar, va fi foarte greu de dovedit intenția de infracțiune. Cea mai sigură, pentru dovedirea unor eventuale vinovății, ar fi calea supravegherii conturilor tuturor celor presupus implicați în această uriașă escrocherie. Migală de ani mulți. Ani în care scandalul Roșia Montană va alimenta, mai departe, aceleași conturi deja grăsuțe.
În plan juridic, este clar o victorie!
România a câștigat o victorie semnificativă în dosarul Roșia Montană împotriva companiei Gabriel Resources, iar acum atenția se îndreaptă spre posibilele contestații. Compania a anunțat că va contesta hotărârea într-un singur loc: la Curtea de Arbitraj de la Washington, iar motivele în virtutea cărora se pot formula contestații sunt limitate. Este un moment crucial pentru țara noastră, care a câștigat un proces de 9 ani de zile și acum se pregătește să încaseze 6 milioane de euro, în timp ce compania deținătoare a licenței pentru exploatarea aurului de la Roșia Montană se confruntă cu opțiuni reduse.
Contestarea deciziei poate fi făcută la tribunalul arbitral în cadrul ICSID, instituția care face parte din Grupul Băncii Mondiale. Termenul pentru această acțiune este de 120 de zile de la data hotărârii, cu excepția situației în care se invocă corupția unui membru al juriului, caz în care termenul este de trei ani.
Motivele pentru contestare sunt strâns delimitate. Acestea includ:
- Neconstituirea corespunzătoare a tribunalului;
- Depășirea evidentă a competențelor tribunalului;
- Acuzații de corupție la adresa unui membru al tribunalului;
- Abaterea gravă de la regulile fundamentale de procedură;
- Lipsa indicării motivelor pe care se bazează hotărârea.
În fața acestor restricții, Gabriel Resources se confruntă cu o bătălie dificilă pentru a contesta hotărârea, iar șansele sale de succes sunt incerte. Pe de altă parte, România se bucură de o victorie importantă, care ar putea să pună capăt unui lung proces juridic și să aducă o compensație financiară substanțială pentru țară.
Salutăm cu sportivitate această victorie a Justiției românești. Dar așteptăm și cercetări serioase pe subiectul manipulării bursiere. Măcar așa. De formă.