Turcia vrea neapărat să rezolve conflictul Rusia-Ucraina. E posibil?
Erdogan se propune ca mediator, dar Zelenski observă că Rusia absentează de la prima întâlnire. Strângeri de mâini bilaterale, la Istanbul. Bunăvoință. Speranțe. Totuși, nu avem motive să credem într-un final al conflictului mediat de Turcia. Fiindcă Rusia afirmă că dorește dialog, dar nu se prezintă la înfiriparea acestuia.
Turcia este pregătită să găzduiască o întâlnire între Ucraina și Rusia pentru a pune capăt războiului, a declarat președintele Recep Tayyip Erdogan după discuții cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la Istanbul. Rusia afirmă că dorește dialog, negocieri pentru pace, dar nu se prezintă la conversațiile neapărat necesare. La preliminarii, mai precis. Turcia vrea neapărat să rezolve conflictul Rusia-Ucraina. E posibil?
Erdogan, vorbind după întâlnirea cu Zelenski de vineri, consideră că a echilibrat relațiile dintre Moscova și Kiev pe tot parcursul celor doi ani de război. Vorbește despre „oportunitățile pe care Turcia le poate oferi cu poziția sa„.
„În timp ce menținem poziția de solidaritate cu Ucraina, vom continua munca noastră pentru a pune capăt războiului cu o pace dreaptă pe baza negocierilor”, a declarat Erdogan.
Zelenski, la rândul său, a declarat că discuțiile au fost „sincere și productive„, deși s-a abținut să facă vreo referire la summit-ul pentru pace, menționat într-o declarație dată publicității după întâlnire.
Liderul ucrainean, care este într-o misiune de a obține mai multă muniție și mai mult armament de la aliații săi, pentru a opri avansul adversarului său pe frontul estic, a fost citat de agenția de știri Reuters spunând că Rusia nu va fi invitată la prima reuniune a summit-ului, care urmează să aibă loc în Elveția.
Zelenski i-a mulțumit, de asemenea, lui Erdogan pentru eforturile sale de a negocia eliberarea prizonierilor ucraineni „ținuți în închisorile și taberele rusești în condiții extrem de aspre și inumane”.
„Sunt recunoscător președintelui Erdogan pentru eforturile sale de a elibera cetățenii noștri din captivitatea rusă. Datorită medierii Turciei, am obținut rezultate umanitare semnificative. Acum, contăm pe continuarea eforturilor.”
Erdogan, care a reiterat sprijinul Turciei pentru „integritatea teritorială, suveranitatea și independența” Ucrainei, a spus că el și Zelenski au discutat despre securitatea portuară, siguranța în Marea Neagră, schimburile de prizonieri și securitatea alimentară.
Mediere strategică
Poziția strategică a Turciei la Marea Neagră și controlul său asupra Bosforului îi conferă un rol militar, politic și economic unic în conflict.
La scurt timp după invazia în întregime a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, Turcia a găzduit negocieri, eșuate, de încetare a focului între Kiev și Moscova.
„Ambele părți au atins acum limita a ceea ce pot realiza prin război”, a declarat, foarte recent, ministrul de externe turc, Hakan Fidan.
„Credem că este timpul să începem un dialog spre o încetare a focului.”
În iulie 2022, Ankara, împreună cu Națiunile Unite, a intermediat acordul privind grâul Mării Negre, cel mai semnificativ acord diplomatic obținut până acum între Kiev și Moscova. Dar Moscova a abandonat inițiativa un an mai târziu, plângându-se că termenii erau incorecți.
De atunci, Kievul a folosit o rută alternativă de transport care urmează coasta (prin apele teritoriale ale României), pentru a evita apele internaționale contestate. Și dominate, încă, de flota rusească din Marea Neagră. Anume acea flotă rusească din care ucrainenii scufundă, săptămânal, nave de suprafață extrem de costisitoare. Dar din care rămân, active și greu de anihilat, submarinele.
Întâlnirea Erdogan-Zelenski vine la o săptămână după ce ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, s-a întâlnit cu omologul său turc, Fidan, la un forum diplomatic din Antalia.
Președintele rus Vladimir Putin urma să viziteze Turcia luna trecută, dar a amânat călătoria, potrivit informațiilor provenite de la surse diplomatice turce și ruse. Kremlinul a declarat că reprogramarea vizitei este în curs de desfășurare.