BOR ne cere să votăm un credincios care apără familia tradițională și care luptă împotriva avortului, eutanasiei și clonării
BOR recomandă credincioşilor 10 criterii orientative pentru alegerea candidaţilor la alegerile europarlamentare, locale, parlamentare şi prezidenţiale din acest an
Biserica Ortodoxă Română (BOR) recomandă credincioșilor 10 criterii orientative pentru alegerea candidaților la alegerile europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale din acest an. Aceste criterii, stabilite prin hotărârea sinodală nr. 1731 din 29 februarie 2024, promovează valorile creștine și implicarea civică responsabilă.
Cele zece criterii ale BOR sunt următoarele:
- Manifestarea credinței în Dumnezeu și responsabilitate față de comunitate.
- Apărarea libertății religioase și susținerea activităților Bisericii.
- Respectul pentru persoana umană și promovarea culturii vieții:
- Promovarea familiei tradiționale.
- Implementarea de politici împotriva avortului, eutanasiei, cercetărilor pe embrioni umani și clonării.
- Promovarea unei educații naționale integrale.
- Apărarea și promovarea sănătății fizice, psihice și morale/spirituale a poporului român.
- Diminuarea sărăciei, dezvoltarea economică și creșterea demografică a României.
- Apărarea și promovarea patrimoniului cultural și spiritual național.
- Apărarea resurselor naturale, ocrotirea mediului și dezvoltarea agriculturii.
- Sprijinirea comunităților de români din jurul granițelor și a diasporei române.
- Apărarea și promovarea cu demnitate a intereselor poporului român, pe plan extern și intern.
Sfaturi pentru preoți
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a emis un decret prin care preoții sunt obligați să rămână neutri în timpul campaniilor electorale, atât în discursurile publice, cât și în activitatea lor practică cu privire la chestiunile politice. Decizia vine în contextul alegerilor europarlamentare, locale, legislative și prezidențiale din 2024 și subliniază că opțiunile politice ale preoților vor fi exprimate doar prin votul personal, secret.
Conform hotărârii sinodale, preoții și diaconii pot candida ca independenți pentru funcțiile de consilieri locali și județeni în România, cu anumite condiții: lipsa unor candidați laici ortodocși bine pregătiți, lipsa unei încălcări a neutralității politice din partea altor confesiuni religioase și neimplicarea în politică partinică sau susținerea publică a unui partid politic pe plan local.