Băsescu, dezvăluiri despre discuțiile cu Putin: Tezaurul României se află în hrubele Kremlinului
Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit, la Bruxelles, despre discuțiile pe care le-a avut cu Vladimir Putin pe tema tezaurului României, furat în urmă cu peste 100 de ani.
Traian Băsescu, fostul președinte al României, a ridicat cortina secretelor diplomatice la Bruxelles, dezvăluind discuțiile sensibile pe care le-a purtat cu Vladimir Putin, liderul Rusiei, referitoare la tezaurul român, dispărut de peste un secol.
Într-o intervenție recentă la Bruxelles, Băsescu a adus în prim-plan absența de interes a Kremlinului față de această chestiune istorică. El a subliniat că președintele rus refuză să recunoască problema, susținând că tezaurul „nu există”. Cu toate acestea, Băsescu a făcut cunoscut faptul că știe exact unde este ascuns tezaurul României: în hrubele Kremlinului, nevalorificat și neglijat de autoritățile rusești.
”Nu vă ascund că problema tezaurului a fost subiect ridicat în discuțiile pe care le-am avut cu președintele Putin la Moscova, ca de altfel și problema transnistreană. Pentru dânsul, cele două probleme nu există și v-aș putea spune că modul cum le expediază este ridicol pentru domnia sa. Spre exemplu, la rugămintea mea de a da atenție returnării tezaurului României, depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial, răspunsul președintelui Putin a fost ”noi nu găsim așa ceva”. Nu se găsește, ceea ce nu e adevărat. Știu precis unde este, cum e depozitat și nici n-a fost valorificat în vreun fel. Este acolo, depozitat în hrubele Kremlinului. Îmi permit să spun și deocamdată nu vor să-l returneze”, a declarat Traian Băsescu.
Convins de dreptatea cauzei, Băsescu a afirmat că România își va recupera tezaurul atunci când Rusia va deveni cu adevărat o democrație. El a evidențiat lunga istorie de conflicte și pierderi suferite de România în fața politicii expansioniste a Rusiei, inclusiv furarea aurului după Primul și Al Doilea Război Mondial și anexarea Moldovei.
Istoria complicată a tezaurului românesc furat de ruși a început în timpul Primului Război Mondial, când, sub presiunea invaziei trupelor puterilor centrale, autoritățile române au fost nevoite să transfere tezaurul în siguranță la Moscova. Deși au existat eforturi ulterioare de recuperare, inclusiv tratate internaționale și comisii de istorici, tezaurul României rămâne încă o poveste nesfârșită în relațiile dintre cele două țări.
Prin dezvăluirile sale la Bruxelles, Traian Băsescu nu numai că a adus în atenția publicului o pagină importantă din istoria României, dar a subliniat și necesitatea unei abordări diplomatice ferme în vederea recuperării patrimoniului național.