A început Ramadanul 2024, un timp sacru pentru musulmani

Publicat: 11 mart. 2024, 06:47, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
A început Ramadanul 2024, un timp sacru pentru musulmani
foto: People

Ramadanul 2024 a început duminică, 10 martie, și se va încheia marți, 9 aprilie. Musulmanii cred cu fermitate că, în această lună, arhanghelul Gabriel a coborât din ceruri și a dezvăluit Mesajul Profetului Mahomed.

Ramadanul este legat de noua lună a calendarului Islamic și reprezintă o perioadă de post, rugăciune și binecvântări pentru toți musulmanii.  

Calculele

Dar aceste date de calculare a  Ramadanului pot fi diferite  de la o zonă geografică la alta, în funcție de observarea lunii sau absența acesteia, subliniază The Independent.

Data Ramadanului este diferită în fiecare an, deoarce calendarul Islamic este lunar: adică fiecare lună începe cu o lună nouă astronomică. Astfel, lunile lunare sunt mai scurte comparativ cu cele solare, calendarul Islamic fiind diferit de calendarul Gregorian valabil în Occident. Pe acest fond, în fiecare an, Ramadanul debutează cu 10 zile mai devreme. Dar data Ramadanului mai este influențată și de momentul în care este observată luna într-o țara sau alta.

În prezent, sunt mulsumani care respectă întocmai calculele privind Ramadanul, alții se ghidează după observarea lunii  în țara lor și mai sunt și alții care combină cele două criterii.

Ramadanul este și un timp al  comemorării istoriei sacre a Islamului. Musulmanii au credința că, în urmă cu peste1400 de ani, în  Ramadan, profetului Mahomed i-au fost revelate primele versete ale Coranului, cartea sfântă.  În luna Ramadanului, musulmanii se roagă, citesc Coranul, sunt generoși cu semenii lor și se implică în cauze nobile. Dar Ramadanul este și un timp de meditație, autocontrol, de apropiere între musulmani și de musulmani de Allah.

Cele cinci dogme  ale muslmanilor sunt:

  • Credința (Shahadah) – „Există un singur Dumnezeu adevărat (Allah), iar Mahomed este mesagerul (profetul) lui Dumnezeu”.
  • Rugăciunea (Salah) – în fiecare zi trebuie rostite cinci rugăciuni. Dărnicia (Zakat) – trebuie să dăruiești săracilor pentru că totul vine de la Allah.
  • Postul – pe lângă postul ocazional, toți musulmanii trebuie să postească în timpul Ramadanului. De asemenea, musulmanii cred că în această lună de Ramadan porțile către cer sunt deschise și cele ale iadului sunt închise.
  • Pelerinajul la Mecca (Hajj) – făcut cel puțin o dată în timpul vieții (în timpul lunii a douăsprezecea din calendarul islamic).

    Postul

Ramadanul este însoțit post, care reprezintă unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului.

Înainte de post, adică înainte de răsărit musulmanii manâncă ușor – suhoor – și la fel după asfințit – iftar.

Postul începe la răsăritul soarelui și se încheie la apus, durează între 12 și 17 ore, în funcție de zona geografică. De exemplu, în București, potrivit calculelor, postul durează 14 ore.

În ziua de post, musulmanii se abțin de la mâncare, băutură, relații sexuale, fumat pentru a primi ”taqwa”, conștiință a lui Dumnezeu.  

Sunt chemați la post toți musulmanii, chiar începând de la vârsta 10 ani. Totuși, sunt absolviți bolnavii, vârstnicii care suferă de o boală psihică, persoanele care călătoresc, femeile însărcinate, cele care alăptează sau sunt la ciclul menstrual.