Azi: Tu ce faci de Ziua Cârtiței? – VIDEO
Vă aduceți aminte de actorul Bill Murray în rolul meteorologului de serviciu de la o televiziune, trimis să relateze de pe teren, dintr-un cătun obscur aflat în centrul atenției o dată pe an, de Ziua Cârtiței?
În filmul ”Groundhog Day („Ziua cârtiței”), meteorologul de la TV întruchipat de Bill Murray se trezește într-o dimineață și constată că ziua precedentă se repetă… Știți cum e: Ai grijă ce-ți dorești! Azi chiar e Ziua cârtiței și e realitate!
Groundhog Day a devenit o sărbătoare populară în multe oraşe din SUA. Manifestările ocazionate de această sărbătoare au luat amploare din 1966, când au început să fie transmise în direct la televiziune. Filmul „Groundhog Day”, din 1993, ce îl are ca protagonist pe actorul Bill Murray, a făcut localitatea americană Punxsutawney celebră în întreaga lume.
Marmota din Punxsutawney (Pennsylvania), numită Phil, a devenit celebră nu numai în filmul cu Bill Murray, ci cu mult înainte, pentru prognozele ei anuale asupra stării vremii. Din acest motiv, localitatea cu pricina sărbătorește în fiecare an, pe 2 februarie, „Groundhog Day” – Ziua cârtiței/marmotei.
Prima celebrare ar fi avut lor în 1886, Ziua marmotei rămânând consemnată în ziarul local. În prezent, Groundhog Day reprezintă ocazia de a lua lucrurile mai puţin în serios pentru a uita de monotonia iernii, potrivit sursei citate.
Phil locuiește într-o vizuină din satul Gobbler’s Knob, la est de orașul Punxsutawney. Pe 2 februarie, marmota vine, de obicei, în oraș… Dacă aceasta își vede umbra și se întoarce imediat in vizuină, americanii consideră că urmează peste șase săptămâni de iarnă grea.
Dacă, dimpotrivă, marmota se plimbă prin locaitate, înseamnă că va urma o primăvară timpurie.
Povestea profetului vremii și clubul său fidel
Bill Cooper, care este de 28 de ani membru al „Clubului Marmotei”, evită să răspundă la întrebarea câte marmote Phil au existat de-a lungul celor 131 de ani și cât de fiabile sunt prognozele lor. Marmotele trăiesc în medie șase ani, dar, potrivit versiunii oficiale a clubului, a existat un singur Phil de la începutul acestei tradiții: longevitatea s-ar datora unei poțiuni magice care îi prelungește viața cu șapte ani!
Credința care prezintă cârtița precum un profet al vremii este veche. Cârtița, sau marmota este un animal care hibernează. Trăiește într-o vizuină pe perioada iernii. Conform tradiției, cârtița iese la iveală pe 2 februarie și, din momentul în care iese din vizuină, se presupune că se uită la peisaj!
Marmota este aşteptată în fiecare an de sute de oameni pentru a afla previziunile meteorologice. Ritualul este acelaşi an de an: grăsuţul rozător se trezeşte în dimineaţa zilei de 2 februarie asaltat de camerele de luat vederi şi de reflectoare, pe fondul uralelor şi aplauzelor. Membrii Clubului – care au jurat să susţină marea tradiţie a marmotei, poartă frac, cămăşi albe, cu joben şi papion , îl trezesc pe Phil şi anunţă predicţia sa. Groundhog Club joacă un rol important în organizarea acestei zile, în timpul anului membrii clubului ocupându-se de îngrijirea marmotei.
Ziarele fac tot posibilul pentru a menține tradiția, pentru că este o poveste bună, deși cei mai mulți dintre oameni nu se mai încred în ea: cârtița nu are niciun motiv să prevestească vremea, deoarece nu are abilități pentru așa ceva.
Uneori iese, alteori nu
Un alt motiv pentru care Ziua Cârtiței este considerată doar o poveste este legat de faptul că, marmota nu iese din vizuina de fiecare data pe 2 februarie. Uneori iese înainte de 2 februarie, iar alteori iese după data respectivă.
Există jurnaliști care forțează ieșirea cârtiței din vizuină pe 2 februarie, tocmai pentru a-i face poze și a menține tradiția. Evident, dacă afară este frig, cârtița nu va dori să iasă la iveală, ci caută să se bucure, în continuare, de căldura din vizuină. De fapt, tradiția a pornit din Europa și avea în prim plan aricii. Pelerinii au dus tradiția în America și au transferat-o cârtiței.
Potrivit folclorului german, dacă bursucul (sau ariciul, conform altor surse) îşi vede umbra în ziua de Candlemas va urma o ”a doua iarnă sau încă şase săptămâni de vreme rea”. Germanii ar fi dus această tradiţie în Statele Unite, în regiunea de astăzi Germany din Pennsylvania. Cum acolo nu trăiau bursuci, a fost ales un alt animal care hibernează. Astfel s-a ajuns la Ziua marmotei, conform www.groundhog.org.
Ce mai, Groundhog Day a devenit o sărbătoare populară în multe oraşe din SUA. De fapt, cu timpul, simpatica marmotă a adunat fani din întreaga lume.
Cum vremurile se schimbă şi tradiţiile evoluează…Oorganizaţia pentru drepturile animalelor PETA a transmis o scrisoare la 28 ianuarie 2020 prin solicită ca Punxsutawney Phil să nu mai fie chinuit pentru acest ritual şi să fie înlocuit cu o marmotă – robot cu inteligenţă artificială, care chiar poate prezenta prognoza. ”Prin crearea unui Phil cu inteligenţă artificială, veţi putea păstra Ziua marmotei, dar într-un mod mult mai progresist” – afirmă organizaţia.
Desigur progresul e important, dar important este și ce le place oamenilor.