Problema supraaglomerării din penitenciare ar putea fi rezolvată anul acesta. Vor fi construite două noi închisori
Sistemul penitenciar din România va avea două noi spații de cazare pentru deținuți construite de la zero. Este vorba de penitenciarul Berceni, din județul Prahova și de penitenciarul Unguriu, din județul Buzău. Contractele pentru executarea lucrărilor aferente celor două unități de detenție au fost semnate la finele anului trecut, iar lucrările au început în ianuarie 2024. Valoarea totală a celor două proiecte se ridică la peste 221 de milioane de euro.
Problema supraaglomerării din penitenciare ar putea fi rezolvată anul acesta
Prin memorandumul semnat de Guvernul României în 2020, executivul și-a asumat misiunea de a moderniza sistemul penitenciar din România, crescând numărul de locuri de cazare, astfel încât fiecare deținut să beneficieze de un spațiu minim de detenție de 4 mp la standarde europene. În acest sens, s-au luat mai multe decizii la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor, printre care și creșterea în 5 ani cu un număr de 7800 de locuri de cazare pentru deținuți. Iar obiectivele anuale stabilite de ANP au fost depășite de fiecare dată, a anunțat astăzi directorul general al instituției, chestor dr. Dan Halchin.
Citește și: România, locul 2 în UE în topul supraaglomerărilor celulelor din închisori
”După eforturi realmente extraordinare, s-a reușit, pentru al treilea an consecutiv, respectarea acestei planificări. Cu alte cuvinte, în 2023 au fost programate a fi date în folosință un număr de 1275 de noi locuri, au fost dat 1282.”, a explicat șeful ANP la conferința de presă în care a fost prezentat bilanțul instituției.
Citește și: Foste închisori comuniste, în Patrimoniul Mondial UNESCO
Pe lângă modernizarea penitenciarelor deja existente, s-a luat și decizia construirii de la zero a două noi închisori. Este vorba de penitenciarul Berceni, din județul Prahova și de penitenciarul Unguriu, din județul Buzău, ale căror contracte de execuție a lucrărilor au fost semnate în decembrie 2023, iar din ianuarie 2024 au fost începute și lucrările propriu-zise. Ambele vor avea nu mai puțin de 1.900 de spații de cazare pentru deținuți.
Penitenciarele Berceni și Unguriu, investiții de peste 220 de milioane de euro
În ceea ce privește penitenciarul Berceni, acesta va avea o suprafață construită de aproximativ 78.000 mp și una desfășurată de 94.000 de mp. Zona de detenție va avea 11 pavilioane de detenție interioară, din care nouă independente unul față de celălalt pentru deținuții cu regim închis. Fiecare dintre acestea va avea 100 de locuri de detenție. Celelalte două, de asemenea independente unul față de celălalt, vor fi destinate deținuților încadrați la regimul de maximă siguranță. Capacitatea acestora va fi tot de 100 de locuri. Costul total al lucrărilor pentru penitenciarului Berceni se ridică la 171 de milioane de euro. Termenul de execuție este de 60 de luni.
Citește și: Incendiul care a distrus serverele închisorii Jilava a mistuit etajul la care se află și arhiva temutei SIPA
Cât despre penitenciarul Unguriu, suprafața construită a acestuia va fi de 11.500 mp, iar cea desfășurată de 29.000 mp. Va avea 12 pavilioane de cazare interioare și unul exterior. 10 pavilioane vor fi destinate persoanelor încadrate în regimul semideschis, având 80 de locuri de cazare pentru fiecare deținut, fiind 4 camere pentru fiecare nivel. De asemenea, fiecare pavilion de cazare va dispune de curte de plimbare proprie, unde deținuții vor avea acces permanent.
Vor exista și două pavilioane pentru cazarea a 100 de deținuți clasificați în regimul deschis.
Acest penitenciar este prevăzut și cu un element inedit pentru închisorile din România. Mai exact, este vorba de un pavilion de ”Libertate asumată”, plasat în exteriorul penitenciarului, cu o capacitate de 16 locuri de cazare, ce va fi destinat deținuților din regimul deschis aflați în perioada de pregătire pentru liberare.
Penitenciarul Unguriu va avea un cost total de 65 de milioane de euro. Termenul de execuție a lucrării este de 48 de luni.
Cele două proiecte majore de infrastructură din sistemul penitenciar vor ajunge la un cost total de 221,5 mililoane de euro, dintre care 177 milioane de euro vor fi bani proveniți din fonduri europene, iar restul de 44,5 milioane de euro vor veni de la Guvern.
În total, cele două închisori vor avea o capacitate de 1.900 de locuri de cazare.
Dan Halchin trage un semnal de alarmă: ”Este esențial ca anul acesta să beneficiem de această investiție”
În an electoral, directorul ANP, comisar dr. Dan Halchin, trage un semnal de alarmă și spune că investițiile în sistemul penitenciar trebuie să continue pe același trend crescător ca până acum pentru a se putea ajunge la ținta de 3000 de noi locuri de cazare pentru deținuți în 2024, necesară pentru a rezolva problema supraaglomerării din închisori. Suma totală a investițiilor s-ar ridica la 124 de milioane de euro.
”Anul acesta, finanțarea de care sistemul penitenciar are nevoie pentru a pune în operă și a da în folosință cele 3000 de locuri noi de cazare și a susține și celelalte demersuri de investiție de care vă spuneam, este de 124 de milioane de euro. Este un salt extraordinar și nu atât dimensiunea cifrelor este importantă, ci ceea ce este important este că în lipsa acestei finanțări în 2024, toate 74 de șantiere care sunt sau care vor ajunge foarte repede să fie deschise se vor bloca. Constructorii, mai mult ca sigur o bună parte din ei vor pleca, iar de acolo se va intra într-o logică din care nu se va mai ieși, eu cred că în ani de zile.
Este esențial ca anul acesta să beneficiem de această investiție. Va fi nerelevant dacă vom beneficia de acești bani în anii care urmează, în condițiile în care anul acesta nu se va întâmpla acest lucru. ”, a declarat Dan Halchin.
Despăgubiri de 17 milioane de euro, în ultimii 15 ani, pentru persoanele care au câștigat procesele la CEDO
În ultimul deceniu și jumătate, peste 4000 de foști deținuți au câștigat despăgubiri în urma proceselor de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în valoare totală de aproape 17 milioane de euro. Un număr infim, spune șeful ANP, dacă ar fi să ne raportăm la cei peste 160.000 de deținuți din ultimii 15 ani.
”În ultimii 15 ani, au câştigat la CEDO despăgubiri în media sumei de 4.000 – 5.000 de euro 4.300 de foste persoane private de libertate, 4.300 raportat la 160.000, iar suma totală pe care statul român a plătit-o, până în acest moment, din evidenţele pe care le are Administraţia Naţională a Penitenciarelor la dispoziţie, este de 16,8 milioane de euro.
Procentul cauzelor câştigate la CEDO este în marja 2 – 3%. (…) Dacă vom caza 100 de persoane, în orice infrastructură, fie ea şi de tip hotelier, vă garantez că în 15 ani vor fi două-trei plângeri sau reclamaţii. (…) S-a vehiculat de foarte multe ori că statul român plăteşte sute de milioane de euro, ceea ce nu este adevărat”, a mai precizat Halchin.
Potrivit raportului de activitate al ANP pe 2023, anul trecut, în unităţile penitenciare au intrat 11.218 de persoane private de libertate, iar 10.921 au ieşit din sistemul de detenţie. Datele statistice indică o scădere a numărului persoanelor custodiate puse în libertate condiţionat (4.890) faţă de anul 2022 (5.557) şi o creştere a numărului celor puse în libertate la expirarea pedepsei în termen (2.155), faţă de anul anterior (1.733).