Dovada că s-au făcut bani mulți din zvonul că România va pierde procesul Roșia Montană
Investitorii în acțiunile Gabriel Resources au apelat la o strategie numită „short selling”. Cu aceasta au făcut bani mulți mizând un zvon fals.
Mai mulți investitori au profitat din plin de zvonul nefondat că România va pierde procesul Roșia Montană, pariind pe scăderea prețului acțiunilor Gabriel Resources.
Pe măsură ce prețul acțiunilor companiei creștea pe fondul știrii false, acești investitori au apelat la o strategie numită „short selling”. Această strategie presupune împrumutarea acțiunilor la un preț actual, vinderea lor, și ulterior cumpărarea lor la un preț mai mic pentru a le returna. Profitul se realizează din diferența de preț, susține deputatul Claudiu Năsui.
Conform datelor de la Yahoo Finance, numărul de acțiuni shortate pe Gabriel Resources a crescut semnificativ în urma declarațiilor controversate ale liderului PSD, Marcel Ciolacu, care a sugerat o posibilă pierdere a procesului. Înainte de declarații, numărul de acțiuni shortate era de aproximativ 20.000, dar după declarații a explodat la peste 1.000.000 de acțiuni.
Premierul Ciolacu a spus pe 9 februarie, despre litigiul privind Roşia Montană că o să ne descurcăm şi dacă pierdem şi dacă câştigăm, transmite News.ro. „Veţi afla tot adevărul, cu documente, cum sunt ferm convins că o să aflăm adevărul şi în ceea ce priveşte vaccinurile”, a mai spus premierul.
„S-a întâmplat, este o decizie? Haideţi să aşteptăm. Eu ce vă promit este că o să ne descurcăm, şi dacă pierdem şi dacă câştigăm. E adevărat, dacă o să câştigăm o să ne fie mai uşor. Al doilea lucru pe care îl promit, veţi afla tot adevărul, cu documentele şi toţi românii trebuie să ştie acest adevăr, cum sunt ferm convins că o să aflăm adevărul şi în ceea ce priveşte vaccinurile. Să aşteptăm decizia”, a arătat Ciolacu.
El a menţionat că se vor găsi soluţii.
„Şi ce facem, închidem România şi plecăm acasă şi fugim cu toţii? O să găsim soluţii, cum este şi normal. Să aşteptăm o decizie, eu sunt prim-ministru nu sunt nici magistrat, nici avocat”, a mai afirmat Ciolacu.
Acest caz demonstrează cum informații false pot fi manipulate pentru a obține profituri financiare semnificative, în detrimentul altor investitori și al companiei vizate. Este important ca investitorii să se informeze din surse credibile și să nu se lase influențați de zvonuri neconfirmate.