Struțocămila PSD-PNL, o alianță imposibil de acceptat
Struțocămila PSD-PNL sau PNL-PSD, susține jurnalistul Sorin Roșca Stănescu, la Dialogurile Puterii, va face o alianță înscrisă la tribunal, nu se știe, încă, sub ce denumire sau siglă. Și ar urma ca, electoratele care și-au scos ochii ca să-și susțină candidații propriilor partide, la europarlamentare, să se pupe în piața independenței. O astfel de alianță, cu greu va fi posibilă, în viitor.
Sorin Roșca Stănescu susține că struțocămila politică nu poate funcționa atunci când este vorba despre interese politice diferite, la nivelul organizațiilor locale. ”Se preconizează ca, la nivel național, fiecare partid să-și desemneze proprii candidați la alegerile locale. Iar pentru europarlamentare, se întrevede formarea unei alianțe PSD-PNL sau PNL-PSD.
Deci cred că prioritate, în mintea cetățeanului, va avea opțiunea pentru primari, pentru consilieri, pentru președinte de consiliu județean și în plan secund va conta alegerea unui europarlamentar. Dar, repet, dacă ei s-au confruntat unii cu alții la ora 9 dimineața în ceea ce privește alegerea unui primar, a unui consilier, a unui secretar de Consiliu Județean, e imposibil, câteva minute mai târziu, să-și dea mâna cetățenii care s-au luptat pentru primari diferiți, pentru lideri locali diferiți, să-și dea mâna pentru aceeași europarlamentari care sunt pe listă. Mai departe, ce rost au aceste liste comune de europarlamentari între PSD și PNL, atâta timp cât cele două partide fac parte din familii diferite?
Struțocămila, la nivel european, nu funcționează
La nivel european cred că se urmărește doar un obiectiv simbolic, adică cele două partide să poată spune, în final, că împreună au obținut cel mai mare număr de mandate. Numai că în secunda doi mandatele se împart între PNL și PSD, între socialiștii europeni și popularii europeni. Și atunci finalul este același până la urmă, pentru că se va face clasificarea, clasamentul partidelor și ne am putea trezi că PSD va avea un număr mai mic de mandate de europarlamentari decât a avut la alegerile precedente. Conform angajamentului asumat de premierul Ciolacu, el ar trebuie să demisioneze. Și la PNL, la fel, rezultate slabe la europarlamentare, președintele demisionează. S-a întâmplat. De două ori, au demisionat și Crin Antonescu și apoi Alina Gorghiu. Deci, și acolo e aceeași situație.
Ca să facem un salt către alegerile prezidențiale, s-ar putea să ne trezim cu totul alți prezidențiabili decât cei despre care vorbim astăzi și totul să fie generat chiar de rezultatul alegerilor locale, pe care le au încurcat foarte mult protagoniștii, șefii celor două partide.”
Întreaga analiză politică a struțocămilei PSD–PN și a celorlalte partide politice, va fi prezentă de la ora 19.00. Urmăriți Dialogurile Puterii cu jurnalistul Sorin Roșca Stănescu